Играчът на Черноморец Костадин Дяков беше една седмица в Гелзенкирхен, където тренира с футболистите на Шалке 04 и взе участие в две контроли на тима.

Той игра едно полувреме при победата след дузпи над Йънг Бойс в петък, а ден по-късно започна в стартовия състав и във втората проверка срещу Оберхаузен, спечелена с 4:1.

С Дяков за Германия замина още един играч на "акулите" - Александър Стоймирович, но ден преди първата контрола сърбинът получи контузия и се прибра по-рано в България.

Това го извади от състава за контролните мачове, но за щастие се оказа, че неговата травма не е сериозна. Стоймирович ще почива до края на тази седмица и ще започне тренировки, като очакванията са до 15-20 дни да е готов за игра.

И двамата са направили отлично впечатление на германските специалисти от Шалке 04 с добрата си физическа подготовка, техническите и спринтовите си качества. Костадин Дяков взе участие и в двете контроли, които започна заедно с титулярите на "кралско сините", показа завидно самочувствие и добро взаимодействие със своите колеги на терена. Той е асистирал за едно попадение на Кевин Курани, но реферът е отсъдил нарушение на нападателя и голът не е бил зачетен.

Според Дяков равнището на организацията и подготовката на футболистите в немския клуб е на супер високо ниво. Условията, при които тренира отбора - също. По отношение на тренировките играчът сподели, че те са също толкова динамични и натоварващи, както тези в Черноморец. По този повод Дяков допълни, че независимо от факта, за съществуващата голяма разлика в икономическо отношение между Германия и България, "акулите" не отстъпва на немския тим като организация и ефективност на работа. Това той отдава на работата, която вършат в Бургас Красимир Балъков и Фреди Бобич, имащи изключителната подкрепа за това и на собственика на клуба Митко Събев. Самото пристигане на Дяков и Стоймирович в Германия се осъществи именно на тесните връзки и отличните контакти между мениджърите на двата тима.

В медиите ден след прибирането на Дяков и Стоймирович у нас, наставникът на Шалке Феликс Магат е заявил, че българските футболисти са оставили у него много добри впечатления и той ще продължи да следи тяхното представяне в "А" група. /БЛИЦ