Бившият член на Изпълкома на БФС и настоящ член на екипа на Димитър Бербатов - Петър Величков говори след срещата с клубовете в Русе и преди предстоящия Конгрес на БФС на 18 март.

"Жалкото е, че до Конгреса остават месец и няколко дни, а все още няма правила, по които ще се проведе. Все още дори залата не е запазена. Накрая пак ще има едно бързане, пак ще бъдат притеснявани клубовете. Няма да имат време, ако има нередности, да се оправят. Това ръководство на футболния съюз работи по този начин. Какво мога да коментирам. Имаше точка в дневния ред на заседанието на Изпълкома. Доколкото разбирам, тази точка не е била разглеждане", заяви Дясната ръка на Бербатов.

"Искам дебело да подчертая, че тази подписка, която клубовете събраха за изборен конгрес, защитава правата им, които произтичат от факта, че има свикан редовен Изборен Конгрес за 18 март. До 18 март няма възможност да се променят три основни неща. Първо, датата, второто – мястото на провеждане и трето – дневният ред. Тези три неща по никакъв начин не могат, нито по устав, нито по закон да бъдат променяни. Ако някой тръгне с някакви свободни интерпретации да попречи на тези три неща да се случат, това ще означава, че ще прозира едно желание на сегашното ръководство всеки следващ конгрес да бъде опорочаван. 

Да бъдат нарушавани закона и устава с цел това ръководство да стои служебно начело на БФС. Няма как оттук насетне да бъдат променени дневният ред на Конгреса, мястото и датата. Конгрес трябва да има, той ще бъде изборен. Мандатът на това ръководство изтича. Бюджетите на футболния съюз не са гласувани. От това зависи лиценза на футболния съюз. Това предполага, че Конгрес ще има, а той няма как да протече по друг дневен ред“, каза Величков относно информациите, че Конгресът може да не е изборен.

Относно други възможни промени на провеждането на Конгреса той заяви: „Това са свободни съчинения и интерпретации на хора, които не разбират. Това е безумие, това е безочие. Има устав и закон на Българския футболин съюз. Всеки юрист ще ви го каже, това са глупости. Не знам кой ги е говорил такива неща, но това може да бъде аргумент само в нечия болна глава. По никакъв начин не е свързано нито с устава на БФС, нито със закона. Тази подписка охраняваше техните права, които произтичат от вече свикания Конгрес. Тя играе своята рола и Дай Боже да спрем с тези противозаконни действия и неспазването на устава, клубовете не искат друго, освен да приложат правата си и да има честен Конгрес. Ако това се случи, там на място клубовете ще трябва да решат дали искат да освободят старото ръководство, дали искат ново ръководство, кое да е то, това искат клубовете – да не се нарушават правата им и да не се подиграват с тях“.

„Ние очаквахме сега, на този Изпълком, да станат ясни правилата. Ще излязат утре отново различни кандидат-президенти и ще кажат, че нямаше време. Още миналата година се знаеше, че този Конгрес е свикан. Защо футболния съюз не си свърши работата и не направи тези прави и да помогне на клубовете да си излъчат нормално и законово делегати. Това е ключово за клубовете, защото всеки иска да има делегат на този Конгрес. Никой не иска да бъде ограничаван, никой не иска да бъде връщан, да не говорим за начин, по който някои делегати не бяха допуснати на предишния Конгрес, да не говорим за това, че клубовете в момента имат основателни притеснения, че може да има изключини клубове, още по-лошо, да се действа избирателно. Ако някой нарушава устава, нека се приложи еднакъв аршин за всички. Ние правим едно обследване, колко делегати на последния Конгрес не са отговаряли на изискванията и това ще излезе в общественото пространство. Много лесно да се вземе подписката на клубовете, които искат Конгрес и да се кара по ред. Надявам се, че Михайлов не е лъгал на последната си пресконференция, когато каза „Говори се, но няма да изключим никой от клубовете“. Наистина вярвам, че този път няма да се окаже, че Михайлов е лъгал“, завърши Петър Величков.