Легендата на ЦСКА Георги Димитров-Джеки, който наскоро се завърна на работа при “армейците”, даде интервю пред агенция БЛИЦ. Темата на разговора ни е позната – представянето на тима в Лига Европа и изобщо през есенния полусезон. Джеки обаче остана верен на стила си и разговорът протече нетрадиционно:

-Г-н Димитров, доволен ли сте от изявите на ЦСКА в групите на Лига Европа?
-Да съм доволен ли?! Не съм, разбира се, как да съм доволен.
-Аргументирайте се?
-Ами вижте класирането и си направете сами извода. Всъщност погледнете всички групи и вижте кои отбори са най-зле в Лига Европа – ние и нашите “приятели” от “Герена”. Направо да потънеш в земята от срам!
-Любо Пенев обаче заяви, че е доволен от ЦСКА на европейската сцена?
-Той е Любо Пенев, аз пък съм Георги Димитров. Любо мисли по един начин, аз по съвсем друг. Всеки гледа от различен ъгъл на нещата. Твърдо заявявам, че ЦСКА нищо не игра. Казвам го смело. Хич не ми пука, че съм на работа в клуба, защото обичам да казвам истината право в очите! Да, отборът влезе в групите, направи изключителен двубой в Москва срещу Динамо, но сетне взе да затъва. Най-лошото е, че от мач на мач играхме все по-зле и по-зле.
-Къде може да търсим вината? В играчите, в треньора или в ръководството, което бавеше парите на футболистите...
-Моля?! Защо изобщо ми задавате този въпрос?! Играчите сами са си виновни. Те и само те! За какво бавене на пари ми говорят, за какво гладуване, диети и разни други щуротии там. Тия момци знаят ли какво е глад, та са тръгнали да ми се оплакват. Гладували били, ама се возят на лъскави коли и висят по цяла нощ из заведенията като таласъми. Като ходят по барове, с какво си плащат - с въшки ли или с нещо друго? Половината са тарикатчета и не стават за футбол. Даже повечето. От сегашния отбор на ЦСКА едно 80% е пълнеж. Аз като ги видях как излязоха на терена за мача с Рома, се чудех дали да рева или да се смея.
-Защо?
-Ами физиономиите бяха едни такива – все едно са ги изкарали отпред да се щракнат за семейна снимка. Никаква злоба, никакъв хъс, никакъв мерак. Лицата им едни такива никакви. И си викам: “Къде са тръгнали тия, къде отиват, каква фланелка носят?”. А има един от тях, дето изтрепа рибата след мача с Рома. Няма такава наглост, няма такова чудо.
-Кого имате предвид?
-Светослав ли е Светлозар ли е Петров. Изтъпани се нашият пред камерите и се изцепи, че ръководството било виновно за слабото представяне на ЦСКА.
-Аз, доколкото си спомням, Светльо не каза точно това. Мисля, че даже не спомена нищо за виновници и са собствениците на клуба.
-Ами нещо си бил разсеян и не си чул... После същият този Петров взе да обяснява как догодина ЦСКА ще се реваншира в Шампионската лига. Какво Лига, какви 5 лева ми разправя тоя младеж. Да, ЦСКА може и да атакува Шампионската лига, но той няма да е в отбора. Аз ще настоявам пред Димитър Борисов да го освободи. Ако изреве за неустойка, ще помоля феновете да съберат по един лев. Нашите фенове са много, безкрайно много, всеки ще отдели по левче, за да се отървем от тоя момък.
-Не можем да отречем факта, че Светльо се раздаде в мача с Рома? А и е един от футболистите, които обичат ЦСКА.
-Раздавал ли е?! Какво е раздавал – хляб и сирене на бедните?! Айде не говори глупости! Той да не ти е приятел, че да го защитаваш така. Приказваш като оня коментатор по Канал 1 Явор Вълчинов. И той гледаше с някакви очила мача, защото се скъса да го хвали Светослав Петров. Ако Светльо е футболист, аз ще се обеся на паметника на Съветската армия или на някое дърво наблизо. Такива не са за ЦСКА... Щом обичал отбора, да отива в сектор “Г”, Дучето да му даде един шал и да вика оттам. Да, вярно, беше най-добрият на терена, но от... Рома. На всеки 5 паса четири му бяха грешни и постоянно подава топката назад. Изгуби хиляди единоборства.
-Коментарът ви за така наречения пиянски скандал в ЦСКА?
-Чуй ме сега... Ако си професионалист, може да правиш каквото си поискаш, но на терена да изяждаш тревата и да си винаги първи. Винаги! А тия на масата са №1, но на игрището се крият като мишоци.
-Вашето мнение за представянето на другия наш отбор в групите на Лига Европа – Левски?
-Те са на същия хал като ЦСКА. Ще ги видим довечера срещу Лацио, но положението им е подобно на нашето. С една дума – няма ги никакви. И там е пълно с едни “звезди”, с едни “легенди”. Гледам го едно, пъчи се в гърдите, че било в Левски, но като го пуснат в някой мач, пълна дупка е. В съвременния футбол се залага на дефанзивния стил, който прелива в офанзива. Там е истината. Но ние не можем да се научим да я играем като хората тая игра.
 РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ