Един от най-добрите вратари в историята на ЦСКА – Георги Велинов, днес става на 60 години. От тях 40 са свързани малко или много с ЦСКА. Тръгвал си е от Армията за кратко, но после пак се е връщал. И както самият той казва: „Никога не изневерих на ЦСКА, защото това е моята любов“.

Пристига в клуба през 1978 година, когато го посрещат велики личности в „червената“ съблекалня. Данчо Филипов, Иван Зафиров, Пламен Марков, Цецо Йончев, Спас Джевизов, Георги Денев и останалите от „армейската“ плеяда го приемат като един от тях. И той бързо печели доверието, слагайки железните ръкавици на червената врата. Той е част от онова поколение, което детронира Нотингам, Ливърпул, повежда на Байерн с 3:0 до 18-ата минута... Едва ли „червената“ история някога ще забрави феноменалния му мач срещу Ливърпул или този с Реал Сосиедад в Сан Себастиан (0:0) и елиминирането на испанския шампион. В Испания срещу Реал Сосиедад дори наводняването на терена не помогна на домакините. Мислеха, че ще съборят българския шампион, но Велинов бе на пост и отрази над 14 удара във вратата си...

Изправял се е срещу големи противници и често пъти е излизал победител. По време на първия си престой на „Армията“ (1978-1987) печели пет пъти титлата на страната и добавя още четири купи. Обявен е за футболист №1 на България за 1981 година. След 1987-а заминава за Португалия, където остава три години – играе за Брага, Академика и Елваш. Самият той споделя, че това е загубено време за него, тъй като не е свикнал да играе в отбори, които не се борят за титлата.

През 1991 година се завръща в Борисовата градина. И играе с напълно подмладения състав на ЦСКА. Но пак става шампион през 1992-ра. В него са Данчо Лечков, покойния Трифон Иванов, Ивайло Андонов, Павел Дочев, Анатоли Нанков, Парушев, Стефан Колев, Метков и други. Играе в мачовете с италианския Парма, който е отстранен в турнира за Купата на УЕФА. В края на кариерата си играе за малко в Славия, Сливен и накрая в Ботев (Нови Пазар).

Отдава се на треньорската дейност и се занимава с вратарите. Открил е не един и двама талантливи свои наследници. Но почти винаги е свързан с ЦСКА. Беше шеф на детско-юношеската школа, а в момента отново е в клуба. Мина и през трудности от здравословен характер, но се пребори като железен армеец. Такъв, какъвто бе на вратата на любимия си ЦСКА...

Агенция БЛИЦ честити рождения ден на Георги Велинов. Пожелаваме ти още много здраве, късмет, успехи и дълголетие. И радости с любимия ти ЦСКА.