Христо Порточанов навършва днес 60 години! И малко и много. За едни той е верен приятел, добър баща и човек. За други е противник или фигура, срещу която не е лесно да се изправиш. Факт е, че Христо Порточанов е име в българския футбол. Име, което остави следа. Днес, когато бургазлията става на 60 години, може да се обърне с гордост назад и да каже: "Аз направих това и имах успехи." Порточанов имаше успехи и вярваме, че тепърва ще му предстоят още и все по-големи.

Един ден Ичо ми каза: "Сякаш беше вчера, когато започнах да се занимавам с футбол. Беше през 1980 година в Локомотив Бургас, а сега се чувствам толкова млад и силен. Минаха 33 години, създадохме явлението Нефтохимик...Да, напишете така, това беше явление, което се появи в началото на 90-те, време, в което ЦСКА и "Левски" все още бяха грандовете. Моята гордост Нефтохимик беше първият отбор, дръзнал да се опълчи на софиянци."

Какъвто създателят, такъв и отборът му. Порточанов винаги е бил опозиция, бунтар, боец. Няма значение срещу кого се изправя, важно е да спечели, защото за него победата е над всичко. Затова, когато биеше ЦСКА и "Левски" и в Бургас, и в София, полудяваше от радост. Че е тежък характер и опасен противник, такъв е. Не малко футболисти опитваха от темперамента му и олекваха с хилядарка само затова, че са обърнали шапката си наобратно или са вързали анцуга на кръста си. "Глобих едно момче, бяхме седнали на масата, а той отвори бутилката с вилица. Полудях и още на масата му казах, че е глобен."

Тези, които познават другата страна на Порточанов, го боготворят. Христо раздаваше премии от десетки хиляди левове, ей така, защото се е изкефил на поредната победа над "сини" или "червени". През годините бургазлията е запазил страхотни приятели, на които е помагал, но и на които може да разчита.

Сега Христо Порточанов ляга и става с мисълта за...малката си дъщеричка Дария. "Обожавам я. Като ми каже: "тате, обичкам те" и протегне ръчички всичко останало е незначително. Сега това е смисълът на живота ми", споделя бизнесменът.

Когато стане дума за битки от Бургас долитат виелици, защото Христо Порточанов пак се е разлютил. Противниците му да му мислят, срещу него не се печели лесно, ако въобще някой може да спечели. Той е такъв, верен приятел, добър човек и победител.

Ичо, екипът на Агенция БЛИЦ ти пожелава здраве, много щастие, успехи и бъди винаги такъв, защото футболна България има нужда от теб. Не се предавай и стой на върха, защото си доказал, че го можеш.