Янко Динков, легендарният футболен треньор, става на 80 години днес. Той е роден на 16 март 1937 година в Дупница, където постига забележителни успехи.

Всичко започва през пролетта на 1976 година, когато младият тогава специалист вкарва Марек в „А” група. Още в първия си сезон в елита (76/77) дупничани финишират на третото място, спечелвайки бронзовите медали. Те приключват първенство с 38 точки – само на една зад втория ЦСКА и на пет от шампиона Левски.

През есента на 1977 година Марек прави чудо в Европа. В турнира за Купата на УЕФА елиминира унгарския Ференцварош след 3:0 и 0:2, а след това едва не отстранява колоса Байерн – 0:3 в Мюнхен и 2:0 на претъпкания до краен предел стадион „Бончук”.

На 24 май 1978 дупнишкият тим, под ръководството на Динков, постига най-големия си успех – печели Купата на Съветската армия след 1:0 на финала в София срещу ЦСКА.

Трофеят дава право на отбора да участва за втора поредна година в евротурнирите – този път в КНК. Жребият отсъжда за съперник силният тогава тим на Абърдийн, а начело на шотландците е Алекс Фъргюсън. Първият мач в Дупница всъщност е дебют на бъдещия Сър в Европа. Марек печели с 3:2 и вгорчава живота на Фърги, въпреки че на реванша Абърдийн бие с 3:0. Не и обаче с помощта на съдиите.

През 1979 година Динков за кратко е треньор на „А” националния отбор на България, а от 1981 до 1983 година води олимпийския тим на страната.

През сезон 1983/84 е начело на Славия, а после (1985 и 1987) извежда два пъти Омония (Никозия) до шампионската титла на Кипър. Тогава в състава му са Спас Джевизов и Бойко Димитров.

Постига успехи и на Черния континент, където става шампион на Кот д’Ивоар с местния Африка спорт.

БЛИЦ честити юбилея на Янко Динков и му желае крепко здраве!