Няма съмнение, че букмейкърските спонсорства в света на футбола се промениха драстично през последните години. От един не много често използван маркетингов трик на компаниите за залози, днес това явление се превърна в сложна бизнес платформа, която е един от основните източници на доходи на футболните клубове.

Това се забелязва особено в по-малки държави като България, където в един момент започва да изглежда, че отборите не могат да съществуват, ако не бяха букмейкърските къщи. Феновете на българския клубен футбол вероятно са забелязали, че на екипите на почти всеки един клуб в първенството стои името на букмейкър, докато само преди 4-5 години това можеше да се забележи при едва един-два тима.

Спонсорствата от страна на букмейкърски къщи са несъмнено ключов елемент за оцеляването и развитието на футболните клубове и заради това са явление, на което си заслужава да се обърне внимание. В тази статия ще ви покажем, че дори само една от компаниите може да има огромно влияние върху най-великата игра, спонсорирайки както голяма част от отборите, включително и топ грандовете, така и цялото първенство. Това, разбира се, е онлайн букмейкърската къща Efbet.

От анализите за Efbet в Zalozibg.com разбираме, че става въпрос за една мултиезична платформа, която е отворена за играчи от цял свят. Въпреки популярното схващане, онлайн сайтът приема не само спортни залози, но и казино игри, че дори и виртуални спортове.

Защо първенството на България се нарича efbet Лига?

Няколко букмейкъра подкрепят финансово отбори в България, но само Efbet може да се похвали с това, че е спонсор на цялото първенство и то носи неговото име.

Първата по рода си в България сделка стана факт преди началото на сезон 2018/19 след договорка между компанията за спортни залози и организаторите на първенството от “Футбол Медия Про“ и Българския футболен съюз.

Подписаният договор е с първоначален срок от 2 години и като част от него операторът получи ексклузивното право да види името си в официалното название на лигата. Така вече шампионатът на елитните футболни клубове не се нарича “А група“, “Висша лига“ или “Първа Професионална Лига“, както се е наричал той в различни периоди в историята - към днешна дата правилното име е “efbet Лига“.

Ръководствата на участниците в първенството изразиха радостта си от новината за сделката, тъй като парите, които букмейкърът плаща, за да се нарича “официален партньор на българското първенство“, отиват по един или по друг начин директно в отборите.

Efbet - Спонсор още на Лудогорец, Левски и други клубове

Условията на контракта между Efbet.com и организаторите на първенството позволяват компанията да има спонсорски взаимоотношения и с отделни клубове в елитния ни ешалон без това да представлява конфликт на интереси.

Това бе много важно условие, тъй като още преди да се заговори за договор с лигата сайтът за спортни залози вече бе спонсор на половин дузина родни клубове от най-високо ниво.

В това число се включва и отборът на Лудогорец, за който и най-големите му недоброжелатели не могат да отрекат, че е най-успешният тим в последните 7-8 сезона.

Въпреки че Левски не изживява най-добрия си исторически период, Ефбет с удоволствие спомага за издръжката и на един от двата най-популярни отбора у нас.

Локомотив Пловдив е още един клуб с огромна фенска маса, с който букмейкърът стратегически е избрал да си сътрудничи.

Арда, амбициозният проект от Кърджали, който цели да се утвърди като един от водещите клубове в България, е поредното партньорство на този хазартен оператор, а неговото име ще виждате и на мачовете с участието на Витоша Бистрица.

Efbet обещава да оказва финансова помощ и на славни отбори от долните дивизии, които може и в момента да не са под светлините на прожекторите, но заслужават по-добри времена и компанията се стреми да помогне за постигането им.

Буквално десетки са клубовете от Втора и Трета лига със същия букмейкър за спонсор. Тук се включват традиционни тимове като Миньор Перник и Спартак Варна и любопитни проекти като ЦСКА 1948.

Как Efbet успява да отделя толкова пари за родния футбол?

Както е и в много други сфери, така и в това отношение основният благодетел е и най-голямата компания на пазара.

Efbet е спонсор номер едно на футбола в България, защото е и български букмейкър номер едно.

Това е една огромна платформа, на която играят още играчи от Западна Европа, Гърция, Турция и много други страни.

Смятаме, че компании като Ефбет са с жизненоважно значение за това малките тимове от долните дивизии да се поддържат над повърхността на оцеляването, докато при големите отбори спомагат за допълнителни инвестиции (както е в случая с Лудогорец) или изчистване на стари задължения и поддържане на здравословна дистанция от фалита (както е случая с Левски). Не можем да ви дадем информация за конкретните финансови условия на договорите, но смятаме, че успяхме да ви запознаем с конюктурата и значението на букмейкърските сделки във футбола.