Те ще дойдат със специална апаратура и ще мерят капацитета на белите дробове на участниците и публиката на турнира. Надправерата започва от утре в Симитли и ще се състои до понеделник. В нея ще се включат юношеските отбори на Септември Симитли, Пирин Благоевград, Пирин Гоце Делчев и Пирин 2001.

КАМПАНИЯ “HELP – ЗА ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮН“
Кампанията на Европейската комисия "HELP – За живот без тютюн” се провежда в 27 страни членки на Европейския съюз и е насочена към подобряване на общественото здраве в Европа и по-специално срещу пристрастяването към тютюнопушенето, било то активно или пасивно.
Европейският съюз определи борбата с тютюнопушенето за един от своите най-важни приоритети в областта на общественото здраве. Свързаните с тютюна заболявания са втората най-честата причина за смърт в света - около 5 млн. смъртни случаи всяка година , т.е. всеки седми умира вследствие на тютюнопушене.
Приоритети на кампанията "HELP – За живот без тютюн“
• Предотвратяване на тютюнопушенето
• Отказване от тютюнопушене
• Рисковете, свързани с пасивното пушене
Кампанията “HELP – За живот без тютюн” е насочена основно към подрастващите (15 - 18 год.) и младежите (18 – 34 год).
 

"HELP – За живот без тютюн“ в България
България като ново-присъединила се членка на Европейския съюз се включва в Европейската кампания "HELP – За живот без тютюн” през втората година от старта й.
• СО-тестове
Основен елемент в кампанията „HELP - За живот без тютюн“ е измерването на нивото на СО (въглероден окис) в организна на хората. То се извършва в специални тенти на кампанията, позиционирани на публични и оживени места, в които се раздават информационни и промоционални материали.
Индивидуалните резултати са анонимни, кодирани за целите на кампаният, за да може да се създаде компютърна база данни. Тези данни се използват за основа на европейското изследване HELP-COmets, реализирано от професор Бернард Даутзенберг.

"HELP – За живот без тютюн“ в България
Кампанията „HELP – За живот без тютюн“ стартира в България на 31 август 2007 година след присъединяването на страната ни към ЕС. Партньори на кампанията са Министерство на здравеопазването, Държавна агенция за младежта и спорта, Български червен кръст, Асоциацията на студентите по медицина и други. До момента са проведени над 40 локации в София и страната за измерване на нивото на CO (въглероден окис) в организма на хората. В рамките на инициативата, съвместно с Министерство на здравеопазването се проведе и националния ученически конкурс "Проектът на нашият клас – за живот без тютюн“, който предстои да бъде обявен и тази година.
ПР агенция "Янев и Янев“ е официален представител на инициативата в България, а наши медийни партньори са радио Витоша и радио "The Voice".
В европейски мащаб изледването включва близо 340 000 пушачи и непушачи в страните членки. През периода на тестването на европейските граждани, вторичните анализи показват намаляване съдържанието на СО в белите дробове при непушачите между 2006 – 2008.

Това се дължи на:

o прогреса на контрола върху тютюнопушенето в Европа;
o Национални и европейски инициативи;
o Кампании против тютюнопушенето и HELP в страните членки на европейския съюз.
• Телевизионна рекламна кампания
Телевизионната реклама на кампанията HELP включва 30 и 10 секундни тематични клипове:
• Живот без тютюн за младите хора,
• Отказване от пушенето и
• Опасността от пасивното пушене

Рекламата е излъчена по 96 национални телевизионни канала в цяла Европа.
• Интернет - страницата www.help-eu.com
Сайтът на кампанията HELP съдържа:
Подробна информация за здравни и социални проблеми свързани с тютюнопушенето;
Информация за постигнатото на европейско ниво в тази област ;
Персонализирана програма за отказване от вредния навик чрез 25 полезни мейла;
Модул за пасивното тютюнопушене - ключови факти и полезни съвети;
Онлайн игра „Бягство”, която цели да разкрие опасностите от пасивното пушене. /БЛИЦ