ЦСКА игра срещу Базел така както при големия си успех с 2:1 над Динамо в Москва. С тази разлика, че в руската столица “червената” отбрана беше желязна, а в Швейцария – разнебитена и жалка. Ако не бяха детинските грешки на Бранеков и Виданов, както и онзи ужасяващ рикошет при първия гол, ЦСКА нямаше да си тръгне победен от Базел. Да не забравяме и друг важен факт – в четвъртък вечер “армейците” допуснаха попадение от дузпа, а в Москва съдията пожали българския тим, след като подмина нарушение в наказателното поле, чийто автор беше Павел Виданов.
Изпадналият в криза отбор на ЦСКА започна изненадващо разкрепостено, открито и смело двубоя си с Базел. Всичко вървеше по план до падането на първите два гола. С което рухна тотално и картонената “червена крепост”.
В този момент си зададох въпроса защо Сашко Бранеков не бе активен участник в скандалния пиянски купон. Ако Сашето беше част от деветимата, едва ли щеше да е на швейцарския терен. Горкият, толкова брак в играта му едва ли ще “сътвори” и най-голямото северноирландско ренде например. От онзи Александър в началните му години, когато вървеше смело в юношеския състав и после започна още по-настървено в мъжкия, няма и следа. По стъпките му е тръгнала и друга рожба на “армейската” школа – Павел Виданов.
Представяте ли си колко ниско е паднала летвата, след като в ЦСКА вече се радват на отбелязани голове в групите на УЕФА. Те са само два, но от красиви, по-красиви. Попадението на Платини срещу Фулъм бе брилянтно, а това на Тодор Янчев срещу Базел – фантастично. Като стана въпрос за Тошката. Видяхте ли как потупа с юмрук смелото си сърце, след като прониза швейцарците. Жест, показващ какво значи да обичаш отбора си и да се раздаваш от първата до последната минута . Янчев е истинският капитан, лидер и водач на ЦСКА. “Червените” щяха да изглеждат по съвсем друг начин, ако останалите са като него. Но не би... Тръгналите да се превръщат от бебета в титани футболисти зациклиха здраво по средата на високия баир, водещ ги към върховете. Причините се крият както в самите тях, така и цялостната обстановка в клуба – безпаричието (което е налице, макар и босовете да отричат), прекалената емоционалност на Любо и най-вече на моменти инфантилните му и първосигнални реакции. Кашата стана още по-пълна с така наречения “пиянски” скандал, след като Любослав Пенев за пореден път доказа, че още не е узрял и психологията му е чужда материя. Любо изпъди деветима футболисти, а поне петима от тях никога не са близвали алкохол, не са нарушавали режима, камо ли климата в тима. После шефовете тропнаха по масата, амнистираха виновниците, което рефлектира върху и без това крехкия треньорски рейтинг на младия специалист.
Картинката в Левски е почти идентична. “Сините” тъкмо се бяха понадигнали, за да дойде мачът с РедБул, в който, вместо да се освежат, още повече изпаднаха в агония. На “Герена” явно е писано да ставаме свидетели на вратарски грешки. След Ники Михайлов и младия Цветан Димитров онази вечер с гаф в евроаналите ще остане и опитният Георги Петков. Другата болка е в пропуските. Е, няма друг наш тим, участвал в последните 20-30 години в евротурнирите, с толкова изпуснати чисти положения. Слабост, довела до трагичните резултати в групите на Лига Европа - Левски за разлика от ЦСКА все още няма една спечелена точка. Не е отбелязвал и гол.
По всичко личи, че Гонзо не притежава желания опит да води отбор като “сините”. Да не коментираме Антони Здравков, чието средно ниво не е за шампионски ранг. Спасението е в доказан и можещ специалист. Такъв, който ще успее да изтръгне Левски от ямата. Ама за цялостното оцеляване на клуба е необходима и друга промяна. На най-високо ниво.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ