ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК

"Левски" приема Черно море от 15:45 часа днес в интригуващ 1/8-финал от турнира за Купата на България. Двубоят е на "Герена", а след две седмици предстои реванш на "Тича".

"Сините" определено имат да си мъстят на "моряците", които през новия век им нанесоха две от най-болезнените поражения в турнира. Последният сблъсък на двата отбора за Купата - през 2009 година, дори беше съпътсван със страховити скандали. Стигна се и до сбиване на футболистите.

Предстоящият сблъсък обаче има съществена разлика с предходните. Тогава те се решаваха само в един мач, като арена на битките все беше стадион "Тича", а сега отборът, продължаващ на 1/4-финалите, ще бъде определен в две срещи.

Според статистиката "Левски" повече трябва да се притеснява. През март 2006 година двата тима се изправиха един срещу друг в същата фаза на турнира, като "моряците" победиха с 3:2 след продължения пред повече от 10 хиляди зрители на "Тича". Успехът тогава бе приет като сензация, тъй като "сините" разполагаха с много силен състав, стигнал до 1/4-финал за Купата на УЕФА. Във Варна обаче, "Левски" беше безпомощен пред четата на Ясен Петров, който по-късно води клуба от "Герена", а в момента е шеф на ДЮШ на "сините". Резултатът беше открит от Мартин Христов в 24-ата минута, който след отличен извеждащ пас на Тодор Симов прехвърли вратаря на гостите Георги Петков. Дванадесет минути по-късно Петков отново беше прехвърлен, но този път от Петър Костадинов, който получи пас с пета в наказателното поле от Георги Владимиров. През второто полувреме "Левски" пое инициативата и изравни след голове на Емил Ангелов и Георги Иванов, който влезе като резерва. Последваха продължения, в които късметът се усмихна на домакините. В края на първата 15-минутна част защитникът Веселин Вачев хвърли в делириум изпълнените трибуни.

На 13 декември 2009 година двата отбора отново се срещнаха, и то пак на 1/8-финал, който се превърна в страховит екшън. При много тежки условия за игра "моряците" разбиха "сините" с убедителното 4:1. За водения от Велизар Попов тим на 2 пъти се разписа Георги Илиев, а по веднъж точни бяха Даниел Георгиев и Танко Дяков. Почетното попадение за "Левски", воден от Георги Иванов-Гонзо, вкара Живко Миланов. Гостите пък играха близо 80 минути с 10 човека, след като още в началото червен картон получи Юсеф Рабех. През целия мач на терена прехвърчаха искри, играчите си заформяха мелета и се биеха, което беше доказателство за огромния заряд.

За екшъна спомогна и съдията Станислав Ставров. Реферът не само, че изгони рано играч на "сините", а освен това им отмени и редовен гол при резултат 1:1, с което предизвика уникални скандали.

В 13-ата минута Рабех извърши брутален фаул срещу Герасим Заков, който моментално беше откаран в болницата, а мароканецът отстранен от игра. На мястото на контузения нападател влезе Тодор Колев, а и Гонзо извърши смяна заради изгонения Рабех. На терена се появи Виктор Генев на мястото на Еньо Кръстовчев и така "Левски" заигра без чист нападател. В 29-ата минута Черно море излезе напред в резултата. Даниел Георгиев стреля от наказателното поле, Божидар Митрев изби, но притичалият Тодор Колев прати топката във вратата за 1:0. В 38-ата Живко Миланов възстанови равенството, след като успя да се пребори с вратаря Илко Пиргов за висока топка, овладя я и изравни за 1:1. Само две минути по-късно започнаха и драмите на терена. След центриране отляво Николай Домакинов скочи, за да играе с глава, вратарят на Черно море също скочи, но не успя да стигне до топката, изпусна я и тя влезе във вратата. Съдията обаче отмени попадението. На терена влезе и Христо Йовов, който загряваше извън полето, за което съдията Ставров му показа директен червен картон.

В последната минута на първото полувреме бившият играч на ЦСКА Даниел Георгиев вкара за 2:1 след хубав и точен удар от около точката за изпълнение на дузпа. През второто полувреме напрежението на терена отново взимаше връх, но домакините играха доста по-добре организирано от своите гости. "Левски", вече с човек по-малко, така и не успя да направи нищо, а само инкасираше попадения във вратата си. Треньорът на "сините" Георги Иванов също бе изгонен и догледа мача от тунела на стадиона.

В 50-ата минута Черно море поведе с 3:1. След центриране отляво в наказателното поле на гостите Виктор Генев подложи глава и не успя да играе с топката, а я пропусна покрай себе си, тя стигна до Георги Илиев, който с хубав удар я прати във вратата. Този гол явно прекърши гранда и футболистите на "Левски" така и не успяха да се отърсят от шока. В игра се появиха Георги Христов и Зе Соарес, но и те с нищо не помогнаха на съотборниците си. Две минути преди края домакините довършиха "сините" с четвърто попадение, а негов автор беше Танко Дяков. Снажният защитник получи топката извън наказателното поле, стреля отдалеч и след рикошет в гърба на бранител на "Левски", оформи крайното 4:1.

2.JPG

БЛИЦ припомня също така, че Черно море никога не е изхвърлял "сините" от турнира за Купата на България, когато всичко е трябвало да се решава при разменено гостуване. Друг любопитен факт е, че винаги когато "сините" преодолеят "моряците" в два мача, впоследствие печелят трофея. Така става и през 1992 и 1994 година, когато левскарите не оставят никакво съмнение в превъзходството си. В първия случай "сините" продължават напред с общ резултат 5:0, а във втория с 8:2. Освен в тези сезони, "Левски" взима трофея още два пъти, когато по пътя към него среща Черно море. Това става през 1956 г., когато "сините" бият в един мач с 3:1 още на 1/16-финалите, както и през 1967-а, когато се справят със съперника си в 1/4-финалната група с още два отбора в нея.

Друг любопитен момент е, че "Левски" и Черно море никога не са завършвали наравно в турнира. Само след часове ще разберем дали това няма да се промени, когато двата тима излизат на "Герена" в първия 1/8-финал. Двубоят със сигурност е по-специален за наставника на "сините" Илиан Илиев, който стартира кариерите си и като футболист, и като треньор, именно в Черно море. Варненецът никога не е криел симпатиите си към "моряците", където в момента играят и децата му. Синът му Илиан Илиев-младши е лидер на юношеския отбор на Черно море във възрастта си, докато щерката на спеца - Марияна, играе за женския футболен отбор на клуба от "Тича".

Само преди няколко месеца Илиан Илиев победи "моряците". Бившият му отбор Берое се наложи с 2:0 в двубой от първенството, който беше последния му прощален мач начело на старозагорци. След това Илиев пое "Левски", за да му отреди съдбата сблъсък точно с Черно море на 1/8-финалите.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
- Равносметката от 10-те мача помежду им е 8 победи за "Левски" и 2 победи за Черно море при голова разлика 26:10 в полза на "сините".
- На разменено домакинство двата тима са се срещали два пъти, като "Левски" е бил и в двата случая краен победител.
- От трите срещи, играни в София, равносметката е: 3 победи за: "сините".
- Във Варна от шестте мача предимство отново имат столичани: 4 победи, 2 загуби.
- "Левски" печели с 4:0 на неутрален терен в Бургас.
- Най-много голове за "Левски" са вкарали: 4 - Наско Сираков и К. Йорданов, 2 - С. Николов и Д. Печеников
- За Черно море най-резултатен с два гола е Георги Илиев.
- За "Левски" е отсъдена една дузпа и тя е реализирана от Тодор Зайцев
- За Черно море също е отсъдена една дузпа и тя е вкарана от Л. Костов.

"ЛЕВСКИ" - ЧЕРНО МОРЕ
Начало:
15:45 часа пряко по БНТ
Съдия: Стефан Спасов
София, стадион "Георги Аспарухов"

"Левски": Илиев, Мулдер, Ели, Димов, Пинто, Ангелов, Прохазка, Рамос, Гаджев, Йорданов, Карвальо
Резерви: Ив. Василев, Старокин, Б. Цонев, Райков, Вутов, Силва, Марсиньо
Треньор: Илиан Илиев

Черно море: Китанов, С. Александров, Ал. Александров, Р. Колев, Димитров, Еденилсон, Камазола, Манолов, Г. Илиев, Д. Атанасов, Божилов
Резерви: Пл. Колев, Дечев, Ж. Атанасов, Симеонов, Расим, Капитанов, Ат. Илиев
Треньор: Адалберт Зафиров