Легендата на германския футбол Лотар Матеус е новият национален селекционер на България. БЛИЦ първи разбра ексклузивната новина, която се очаква да бъде потвърдена след заседанието на Изпълкома на БФС, което стартира в 15:00 часа.

49-годишният Матеус е уточнил всички детайли по договора си с Борислав Михайлов и ще води България до края на евроквалификациите. Все още не е ясно дали германецът ще дебютира срещу Уелс на 8 октомври или в този мач начело на "А" тима ще бъде Михаил Мадански.

През последната година и половина Матеус бе без работа. За последно води израелския Макаби (Нетаня), като именно с този отбор отпадна от Черно море в турнира за Купата на УЕФА през сезон 2008/09. През лятото на 2008-а Матеус бе специален гост на 60-годишнината на ЦСКА.

Преди да поеме Макаби (Нетаня) немската легенда е бил начело на Рапид (Виена), Партизан, Унгария, Атлетико Паранаензе (Куритиба) и Ред Бул Залцбург.

С националния отбор на унгарците Матеус има 2 мача срещу България. В световните квалификации през 2005 година избраниците на германеца завършват 1:1 с тези на Христо Стоичков. Попадението за "трикольорите" в Будапеща през март бележи Стилиян Петров. През октомври същата година Матеус загуби битката си с Камата. Световната квалификация на "Васил Левски" бе спечелена с 2:0 от "А" тима след попадения на Димитър Бербатов и Здравко Лазаров.

Матеус е бивш съотборник на Емил Костадинов в Байерн (Мюнхен). Двамата вдигат Купата на УЕФА през сезон 1995/96.

Новият селекционер на България е рекордьор по изиграни мачове за националния отбор на Германия (ФРГ+Германия) - 150 двубоя, като в тях има 23 гола. През 1990 година като капитан на "бундестима" вдига световната купа след победата с 1:0 над Аржентина в Рим.

Матеус е автор на попадението от дузпа във вратата на Борислав Михайлов, с което Германия повежда на България на 1/4-финала на Мондиал`94. Четата на Димитър Пенев обърна мача до 2:1 след попадения на Христо Стоичков от пряк свободен удар и Йордан Лечков.

Лотар Матеус има зад гърба си 4 брака и три деца. От първата си съпруга Силвия има две дъщери - Алиса и Виола, а от брака си с швейцарската манекенка Лолита Морено има син - Лорис. През ноември 2003 г. се ожени за сръбкинята Марияна Костич, но в края на 2007 двамата се разделиха. От декември 2008 г. Матеус е женен за украинския модел Кристина Лиляна Чудинова. От това лято двамата живеят разделени, след като се появиха снимки как Лиляна му изневерява. /БЛИЦ