Първото общо събрание на кредиторите на ЦСКА се състоя в четвъртък. То не роди кой знае какви съществени решения освен публично отразените - не бе назначен постоянен синдик и не бе създаден Съвет на кредиторите. Ситуацията около клуба е доста сложна, но и пълна мистерия. Забулена е в мълчание, но БЛИЦ успя да пробие завесата и стигна до информация от източници от съдебната власт.

По доклада на временния синдик задълженията на ЦСКА са около 33 милиона лева, като те може да варират. Любопитното обаче е присъствието на "Лира Инвестмънтс" като един от основните кредитори. В един момент компанията бе отписала задълженията си към клуба, но буквално в последния момент "Лира" отново се появи на хоризонта и е кредитор с 13,792%, което прави около 4,5 милиона лева от общата сума около 33 милиона лева. Тези претенции на "Лира" съответно на обявилия се за спасител Александър Томов със сигурност ще се повишат, тъй като ЦСКА Инвестмънт също е сред кредиторите. А то е 100% собственост на ПФК ЦСКА АД. Именно в това дружество ЦСКА Инвестмънт са постъпвали сериозни приходи от различни дейности в последно време. Така приказките на Томов, че е спасител и е намалявал дълговете на клуба и в същия момент няма претенции, са поставени под сериозна въпросителна.

Любопитното е, че "Титан", които също попадат под жестоките критики на фенове за съсипването на ЦСКА, не са сред кредиторите. "Това е факт, няма ги. Може и сигурно са правели десетки далавери, но вчера по време на събранието на кредиторите липсваха като такива", увери източник на БЛИЦ. Като част от кредиторите е например Георги Павлов - бивш търговски директор по времето на "Титан", чрез който "Титан" биха могли да търсят пари от ЦСКА, но е факт, че името "Титан" не присъства сред чакащите кредитори.

КАКВО СЛЕДВА ОТ ТУК НАТАТЪК

Съдът трябва да назначи постоянен синдик по служебен път. По информации, идващи от кулоарите на Съдебната палата, борбата кой да бъде синдик е жестока. Вчера представител на "Лира Инвестмънт" е дал предложение за постоянен синдик, но други присъстващи не са били съгласни и са дали други предложения. Така се е стигнало до това нито един да не събере поне 50% от гласовете, за да получи назначението.

Бъдещият назначен служебен синдик трябва да започне да изпълнява стъпките в Търговския закон. Единият вариант е да предложи оздравителен план, като опише активите на клуба, каквито в ЦСКА почти липсват. На практика обаче дружеството ПФК ЦСКА АД е в несъстоятелност, тъй като няма активи, чрез които да се плаща на държавата и останалите кредитори. При този случай не е ясно как ще се процедира от тук нататък.

Единият вариант е да бъде дадена зелена светлина на новото дружество ФК ЦСКА. Желанието на Гриша Ганчев обаче е отборът да остане във "В" група, т.е. да бъде наследник на настоящото дружество ПФК ЦСКА АД. Правната комисия вече отхвърли подобен сценарий, а според източници на БЛИЦ се очаква и Изпълкомът на БФС да даде същия отговор - новият ЦСКА да не бъде наследник на стария и да не бъде допуснат във "В" група. Така се стига до вариант - нов ЦСКА в "А" областна група и пропиляване на още най-малко три години до завръщането в елита. Или другата възможност е отбор от "Б" или "А" група да бъде прекръстен на ЦСКА, като бъде припознат от феновете. Те обаче вече казаха мнението си по въпроса на срещата с Гриша Ганчев - твърдо против.
ЕКИП НА БЛИЦ