Бившият футболен съдия и директор на областната дирекция на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в София – д-р Антон Генов, е станал жертва на заговор, в който участвали собственик на проверявана от Агенцията фирма и служители на ДАНС. 

БЛИЦ публикува записите, от които става ясно, че един от собствениците на фирма „Би Ел Ойл“ ООД – Симеон Борисов, е „махнал“ Антон Генов от досегашната му длъжност в ОДБХ - София... Така твърди самият Борисов в разговор с негов колега от бранша. Той споделя, че за да се „справи“ с извършваните от Агенцията по безопасност на храните проверки, се е свързал със служители на ДАНС, с помощта на които е успял да издейства отстраняването на бившия футболен рефер от поста на директор на ОДБХ - София.

"Ти с Генов как си? Генов аз го махнах! Щото и той е мръсник! Ама той е нагъл мръсник... Опита се да ми вземе стока за 30 хиляди евро", казва Симеон Борисов, което ясно се чува в записа. 

Припомняме, че в началото на лятото, след подаден сигнал в прокуратурата, беше повдигнато обвинение срещу д-р Антон Генов, затова, че през октомври 2016 г. е наредил неправомерна проверка и обиск на складово помещение на фирма в Нови Искър за изкупуване на отработена мазнина и използването й за биогориво. Веднага след обвинението по административен ред Антон Генов беше временно отстранен от длъжност.

Според прокуратурата Генов е разпоредил да се отнемат бидони с мазнина на проверяваната от инспекторите на ОДБХ фирма, като по този начин превишил властта си с цел да се облагодетелства конкурентно дружество, в което по същото време е работил синът му. Става въпрос за фирмата „УОН“ ЕООД. След извършената проверка служители от ОДБХ – София иззели 8180 литра отработена мазнина и 39 броя неупотребявани бидони, за което са ангажирали автомобили на „УОН“ ЕООД. Държавното обвинение твърди, че проверка от този тип не може да се извършва от БАБХ, а е от компетентността на РИОСВ, поради което Генов е превишил служебните си правомощия.

Проверка на европейското законодателство установи, че има Регламенти на Европейския съюз, според които отработените мазнини трябва да се контролират именно от Агенцията по храните. Така се оказва, че действията на Антон Генов са абсолютно законосъобразни и той е действал в рамките на компетентността си. Нещо повече, според длъжностната му характеристика, той има право да осъществява контрол във връзка със събирането и обезвреждането на странични животински продукти (СЖП).

Едно от основните твърдения, на които се гради обвинението е, че Генов е облагодетелствал фирмата, в която е работил синът му. По случая е извършена проверка от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която всъщност не установява никаква свързаност на бившия футболен съдия както с едноличния собственик на капитала на „УОН“ ЕООД – Ивайло Стефанов, така и с неговия управител – Валентина Стефанова. В студиото на bTV (Би Ти Ви) собственикът на „УОН“ ЕООД – Ивайло Стефанов заяви, че синът на Антон Генов е работил във фирмата 3-4 месеца по съвсем различен проект, който няма нищо общо със събирането на мазнини. Това, че той е работил там, не означава, че Антон Генов е имал някакъв интерес или лична облага от това.

От записа, в който Симеон Борисов се хвали на свой колега от бранша, че благодарение на него Антон Генов е бил отстранен от длъжност, става ясно, че обвинението срещу бившия футболен съдия е дело на служители на ДАНС, които са му съдействали в „премахането“. 

В звукозаписа Симеон Борисов споделя, че се е срещал по този въпрос със „силни хора“ в ресторанта на столичен хотел. По думите му, само с помощта на ДАНС е успял да се справи с проверките на ръководената от Генов ОДБХ – София. 

Явно, това е поредното скалъпено обвинение срещу държавен служител, който е станал неудобен на столичен бизнесмен, ползващ се от протекциите на ДАНС и на властта.

ЧУЙТЕ ЗАПИСИТЕ:​