Емил Данчев навършва днес 60 години. Отричан от едни, възхваляван от други, той е име в българския футбол. Име, което си спечели далеч преди да стане мениджър на Бербатов.
 
Малцина знаят, че като юноша Данчев е бил част от школата на ЦСКА. Флиртът му с терена обаче продължава съвсем кратко. Впоследствие Емил се завръща в любимия си клуб. От 1978 до 1983 година той завежда международния отдел на “червените”, където се справя блестящо със задачата си поради простата причина, че е полиглот. Данчев е бивш кадър на Българската народна армия. Има две висши образования – френска филология и оперативна външно-икономическа дейност. От 1979 до 1999 г. е представител на Постоянния технически комитет на Международния съвет за военен спорт.
 
През 1993 година става изпълнителен директор на ФК ЦСКА. Остава на този пост до лятото на 1999 година. След като Илия Павлов и “Мултигруп” губят властта в Борисовата градина, Данчев се оттегля от стадион “Българска армия”. Но не се оттегля от футбола. Създава собствена мениджърска агенция “ЦСКА АС-23”, която съществува и до днес.
 
Всички знаят, че той е лицензиран агент на футболисти и личен мениджър на мегазвездата на българския футбол Димитър Бербатов.
 
Днес, на своя юбилей, Данчев спокойно може да вдигне чашата с уиски и да каже: “Е, аз наистина успях!”. И няма да излъже, защото, поглеждайки назад в миналото, се виждат успехи – било в ЦСКА, било на трансферния пазар. Неговото име е известно не само в България, но и в Англия, Франция, Гърция, Русия и редица други страни.
 
БЛИЦ честити рождения ден на Данчев и му пожелава здраве, здраве, пак здраве и още много, много победи на трансферното поле и в живота!