Членът на Изпълкома Емил Костадинов даде интервю пред агенция БЛИЦ, в което говори за почти всички актуални въпроси, свързани с българския клубен и национален футбол.

- Г-н Костадинов, как ще коментирате моментното състояние на представителния ни тим и на младежките национали, чийто отговорник сте вие?
-  Мъжкият ни тим има добри шансове за класиране на световното първенство. Мнозина вече ни бяха отписали. Аз обаче смятам, че надеждата не е загубена. Тя даже се увеличи след равенството на Италия с Ейре, тъй като по този начин ние имаме възможност да атакуваме и първото място в групата. На пръв поглед това звучи доста илюзорно, но ако бием ирландците в София и после направим чудо в Италия, ще направим ключова крачка към директно класиране.
- Да бием Италия на Апенините?
- Защо не? По наше време кой предполагаше, че ще надвием Франция насред Париж, но успяхме. В живота няма невъзможни неща.
- Защо обаче младежите стартираха зле европейските квалификации?
- Причината е както във футболистите, така и в треньора. Казахстан се оказа доста сериозен съперник. Този фалстарт утежнява положението ни, но аз се надявам да не допускаме повече такива грешки.
- Ще ви върна отново на темата “национален отбор”. Дали Станимир Стоилов бе най-добрият вариант за заместник на Пламен Марков?
- За мен няма по-добър треньор в момента от Стоилов за този пост. Но Мъри не може едновременно да е начело и на националния тим, и на Литекс. Смятам, че трябва да води само единия отбор.
- Смятате ли, че той ще напусне Литекс през лятото?
- Не мога да отговоря на този въпрос, а и не съм разговарял с Мъри. Стоилов трябва да прецени.
- Напоследък доста се коментира за уредени мачове в българското първенство?
- Понякога и аз оставам с впечатлението, че някои от срещите не протичат по редовния начин и че съществуват договорки. Но няма доказателства. Който го прави, по този начин не помага нито на своя отбор, нито на клубния ни футбол като цяло. Нека после не се учудваме защо нашите тимове се провалят в европейските турнири.
- Мнението ви за играта на ЦСКА?
-  Ще говорим за ЦСКА след края на сезона. Трудните мачове тепърва предстоят – гостувания на Черно море, на Литекс, дербита с Локо (Сф) и Левски.
- ЦСКА или Левски играе по-добре в момента и според вас кой ще спечели титлата?
- ЦСКА е в по-добро състояние. Любо Пенев разполага с по-качествени футболисти и смятам, че титлата ще остане в моя роден клуб.
- Трябваше ли Димитър Пенев да бъде сменен от треньорския пост?
-  Не ми се коментира тази тема... Вижте, не беше нормално Димитър Пенев да заема два поста в клуба – хем треньор, хем заместник-председател на Надзорния съвет. Това го няма никъде. Преди да напусна ЦСКА, на няколко пъти казах това на Томов, но резултат нямаше.
-  Като споменахте Томов – той вече не е в ЦСКА...
- Стига сме го коментирали. Този човек имаше един основен проблем – със самия себе си. Толкова се беше оплел в лъжите си, че сам си вярваше, което си е доста обезпокоително...
-  Разрешен ли е вече вашият финансов казус с ЦСКА, тъй като се знае отдавна, че имате да получавате пари?
- Не, не е разрешен. Аз обаче не искам да нагнетявам допълнително обстановката. Има си документи, новите босове знаят, че както аз, така и други хора, имаме да получаваме известни суми. Но аз не бързам, а търпеливо изчаквам.
- Няма как да не засегнем и темата със съдийството?
- Мисля, че през пролетния полусезон съдийството е на по-високо ниво от есенния дял на първенството. Искам обаче да посъветвам нещо шефа на реферите Димо Момиров. Нека понамали малко интервютата и да се съсредоточи повече върху работата си. При едно от многобройните му изказвания пред медиите Момиров бе доста неподготвен.
- Какво имате предвид?
- Ами изявлението му след мача ЦСКА – Славия, в което призна, че не е знаел Ангел Ангелов да е ръководил други важни дербита. Не може шеф на съдиите да няма информация какви мачове са свирили до момента неговите подчинени. И още нещо – което е мое мнение: не е редно председателят на Съдийската комисия да бъде и съдийски наблюдател.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ