Емил Спасов е едно от големите имена в историята на “Левски”. Бившият халф е интересен събеседник и БЛИЦ го помоли да коментира представянето на любимия му отбор тази есен.

-Г-н Спасов, как оценявате представянето на “Левски” в Лига Европа?
-За мен това представяне бе много добро. Тук включвам и вчерашния мач в Белгия срещу Гент. Отборът се представи на върха на възможностите си. През първото полувреме стояхме повече от добре на терена. Е, през второто съперникът доста натисна. С приятели гледахме мача и коментирахме, че който вкара гол, ще спечели. Така и стана. За съжаление Гент имаше по-добри изпълнители. Голът на Уолъс бе неспасяем, много хубав далечен удар. “Левски” загуби, защото игра слабо по фланговете. Жоазиньо и Даниел Младенов разочароваха. Ръководството трябваше да вземе мерки и след като Стефан Станчев смени Мулдер, да намери начин да го подсигури. Именно по десния фланг бяха най-опасните атаки на белгийците.
 
-В кой мач “Левски” можеше да вземе нещо повече?
-Срещу Лил в София. Страхотен мач на момчетата, те просто трябваше да победят. Понякога във футбола има и такива неща - късмет, обстоятелства и ни изравниха в последната минута. Това бе Рубиконът и една победа на 90 процента ни класираше напред. Отделно успех срещу подобен тим би дал много повече увереност и самочувствие на момчетата.
 
-При хубав терен по-добър ли щеше да е шансът на “Левски”?
-Не мога да кажа. Играл съм футбол дълги години и знам, че е еднакво трудно на тежък и сух терен. Гент е в подем, биха Спортинг, играят добре в първенството и времето едва ли е повлияло на представянето им. Получи се хубав и здрав мач за нашите стандарти и за тези на Лига Европа.
 
-Няколко думи за есенния полусезон на отбора като цяло?
-“Левски” се представи на добро ниво. В два мача нямахме шанс. Имам предвид тези в Ловеч и Бургас. Пропуснахме много положения. Срещу Литекс ни изгониха най-добрите играчи и загубихме нещастно. Общо взето възходът на отбора си личи от посещаемостта. Феновете се върнаха, защото виждат, че играем най-добрия футбол от няколко години. Вина в кавички за това има спортно-техническото ръководство. Отлични ходове бяха привличането на Дембеле, Грийн и Мулдер. Нивото на отбора се покачи. За съжаление не дотам, че да оглавим класирането и да минем напред в Лига Европа. Изневери покупката на Иво Иванов. От него очаквах повече. В последните две години се славеше като перспективен защитник и много стабилен. До момента като че ли не е успял да приспособи.
 
-Как работи дуетът Георги Иванов-Ясен Петров?
-Много добре се справят. Има още какво да се желае, но те го разбират. Не знам дали ще продават играчи през зимата, това си е политика на клуба, но бих се радвал да запазят и обиграват отбора. С 1-2 попълнения през новия сезон ще сме много по-добър тим.
 
-Какви попълнения трябва да търси спортно-техническия щаб?
-Хубаво е да погледнат вътрешния пазар. Има интересни футболисти. Задължително трябва да се вземе централен защитник и още един нападател. Нуждаем се от още един класен полузащитник. За вратарския пост също трябва да се помисли. Митрев пази много добре снощи. Вероятно това е най-силният му мач. При него проблемът е, че е непостоянен. Всички вратари в “Левски” са така. Въртенето на този пост е неправилно.
 
-При тези проблеми с вратарите трябваше ли Георги Петков да бъде изваден от отбора по този начин?
-Аз не знам каква е причината. Явно Гонзо и Ясен са недоволни от формата му. Факт е, че в последните мачове не беше убедителен. Гошо е един от най-добрите на този пост, но последните два сезона бяха тежки за него. Той допусна много леки голове и това повлия на психиката му.
 
-Къде е силата на отбора и къде са недостатъците му?
-Силните страни са в атакуващ план. Имаме качествени полузащитници - Гаджев, Тасевски и Йовов. Най-важен е Дембеле, той е боец и водач. За съжаление, когато той не вкарва, и другите не вкарват - и това е големият проблем на отбора.
 
-Колко добър е Гара Дембеле?
-За България е най-добрият. Вчера не успя да отбележи, но вината не е в него. Фланговите футболисти не му подадоха нито веднъж добре топката. Дано “Левски” го задържи. При добра оферта това няма как да стане, но съм останал с впечатлението, че той се чувства добре тук. С Дембеле и останалите основни играчи тимът е готов да атакува Шампионската лига догодина.
ВЕНЕТА ЯНЕВА/БЛИЦ