Емил Спасов е една от големите легенди на Левски и един от футболистите, които винаги ще се помнят от футболните естети заради своята техника, импровизации, майсторски пасове и голове. С Левски той е шесткратен шампион на България и пет пъти носител на Купата на страната. Емил Спасов играе през цялото време при историческата победа над Барселона с 5:4 на 17 март 1976 година в София, и реализира един от головете за „сините” – за 3:2. Тогава Левски се превръща в първия отбор, вкарал повече от четири гола на каталунците в Европа.

В интервю за Silentbet, Емил Спасов говори за дербито Левски-ЦСКА в петък и за кризата в родния си клуб, и изразява мнение защо българските футболни таланти не правят кариери, адекватни на качествата им.

- Г-н Спасов, дерби ли е за Вас мачът Левски – ЦСКА в петък, тъй като мнозина смятат, че това не е автентичният ЦСКА?
- Вижте, всички футболни хора знаят как се създаде този ЦСКА, но за хубаво или лошо, се казва ЦСКА и в петък ще играят Левски и ЦСКА. Дерби обаче няма да гледаме, тъй като няма да има публика. А, когато няма публика, и за футболистите, и за артистите няма спектакъл. Лично аз не очаквам да има високо качество.

- Надделяват прогнозите, че с оглед на моментното състояние на двата клуба, ЦСКА лесно ще вземе трите точки?
- Действително ЦСКА е в по-добро състояние, набра и самочувствие, още повече, след като победи и Рома. Макар и слаб Рома, в историята ще пише ЦСКА – Рома 3:1. ЦСКА ще излезе като фаворит за победата, но се надявам това да му изиграе лоша шега.

- Намеквате за онези мачове, когато Левски е бил по-слаб, но е побеждавал ЦСКА?
- Точно така. Спомням си онова 7:2, когато Гунди им вкара три гола. Тогава ЦСКА беше много по-силен, водеше убедително в класирането, но… Аз също съм участвал в подобен мач. Беше през есента на 1977-а, когато след 3-4 месеца в Спартак (Варна), се върнах в Левски на 4 октомври. Дни по-рано с младежкия национален отбор бяхме елиминирали Белгия за европейско първенство с 1:0 в Бургас. Бях капитан на отбора ни и вкарах гола. И за „Добре дошъл” в родния ми Левски, първият ми мач беше срещу ЦСКА. Ние бяхме с осакатен състав. Павел Панов, Бог до го прости, беше със счупен крак от двубоя с Аякс, Красимир Борисов със счупен глезен, Стефан Аладжов контузен, Тодор Барзов болен от жълтеница. На пейката имаше юноши за резерви. ЦСКА пък беше много силен, с Георги Денев и Божил Колев в състава. Всички смятаха, че нищо добро не ни чака, но до 60-ата минута вече водехме с 4:0 и ги бихме с 4:1. Имал съм и още две-три подобни дербита. Играл съм и в две дербита, в които губехме с 0:2, но спечелихме с 3:2.

- Да се върнем към дербито в петък. От червения лагер сипят закани, че не само ще спечелят, но ще и опитат да подобрят рекордната си победа над Левски с 5:0?
- Не мисля, че може да се случи. ЦСКА трудно вкарва повече от два гола в първенството, дори в последната среща трепери докрая у дома срещу отбор от долната част в класирането.

- Как трябва да играе Левски, за да има шансове за позитивен резултат?
- Всичко зависи от това с каква настройка ще излязат нашите на терена. Трябва да играят смело, без страх, като истински левскари. Дано футболистите ни да осъзнават, че този мач може да преобърне играта им и да спечелят сърцата на публиката.

- Кризата в Левски е очевидна. При това положение може ли Левски да влезе в топ 6 или ще се бори да оцелее в елита?
- Представянето ни в мачовете е отражение на всичко, което се случва в клуба. Много тревоги през последните месеци – дългове, задължения, лишения. Няма как това да не се отрази и на играта на отбора. Но аз не смятам, че имаме толкова лоши показатели и толкова слаб отбор. Надявам се, че ако се намерят още спонсори, както се очаква, и с няколко добри попълнения през зимната пауза, напролет ще видим един различен Левски. Един Левски, който тръгва нагоре. Важното е тези, които играят Левски, да поддържат постоянно добро игрово ниво. Никой не иска от тях да станат много големи футболисти или да надскочат своите възможности. Но силен футболист не е този, който в един мач дава 80 % от потенциала си, а после 4 мача никакъв го няма на терена. Силен и полезен за отбора футболист е този, който във всеки мач дава 70-80 % от най-доброто от себе си.

- Г-н Спасов, очаквате ли някой измежду Локомотив, Арда и Берое също да се намеси в битката за титлата, която се води между Лудогорец и ЦСКА?
- Смятам, че Локомотив може да поддържа интригата до последно. Харесва ми как играят пловдивчани, имат и сплотен колектив. Този отбор го създаде Бруно Акрапович и ако запази нивото си след напускането на треньора, ще запази и водещите си позиции. Иначе на мен не ми харесва как играе Лудогорец в последно време и няма да се изненадам, ако ЦСКА прекъсне шампионската му хегемония този сезон. Казах вече, „червените“ играят добре, но им пожелавам да не играят добре в петък.

- Работата Ви позволява да следите първенствата в елитните групи на подрастващите, както и мачовете в първия, втория и третия ни ешелон. Виждате ли млади футболисти, които да вдигнат нивото на клубния футбол и националния отбор?
- Има такива, но малко. Проблемът на младите играчи с качества у нас е, че се задоволяват с малко. Не е както при чуждите такива, които развиват качествата си и стават звезди от световен калибър. В България се случва така през последните 10-15 години, заради лошата работа в клубовете и школите. За мен е непонятно, че талантливите смятат, че са стигнали своя връх, когато влязат в мъжете. Неразбираемо е също, след като някои президенти дават толкова високи заплати, защо младите се задоволяват с малкото.

- Какво трябва да се направи, за да произвеждаме футболисти, както преди?
- Всички, които работят за футбола, да си променят мисленето, а талантите – отношението към футбола. И не на последно място, а най-важно, е да си подобрим материалните бази. В България с добри бази за футбол разполагат само Лудогорец и Ботев (Пловдив). Не може в другите клубове на един-два терена да тренират близо 500 футболисти и да искаме да се правят футболисти. Ние сме и единствената страна без представителен стадион, на който да се играят големи европейски мачове, финали на клубни турнири или европейско първенство. Дори Албания има такъв стадион.