Емил Велев коментира пред БЛИЦ трансфера на Антонио Вутов в Удинезе и евентуалната продажба на Гари Родригес. “Не вярвам да се окаже фатална раздялата с двамата. Виждаме, че и с Вутов, и с Родригес “Левски” едва се добра до третото място. С голяма доза късмет отидоха на четвъртфинал за Купата. Не мисля, че сме надиграли ЦСКА или показваме кой знае каква класа. Моето лично мнение е, че ако се появи хубава оферта за Гари, холандецът трябва да се продаде. Малкият (Вутов – б.а.) пък не го запомних с кой знае какви фамозни изяви. Щом шефовете му мислят, че ще спечелят от продажбата на дуото, да ги продават. Доколкото чувам, финансово нещата в “Левски” не са добре и може би с тези трансфери ще връзваме бюджета. Пътят в тази ситуация е да се внедрят юноши от школата, заяви Кокала.

- Да, това се случва навръх 100-годишнината ни, но какво от това? Не мисля, че на всяка цена “Левски” трябва да стане шампиони. Това са глупости! Петилетките, плановете и обещанията са неща от комунизма. Навремето се приемаше като страшна трагедия, ако завършим втори. Второто място в “Левски” е все едно последно. Обаче виждаме, че насила хубост не става. Призовавам на “Герена” да спрат с истерията. Омръзна ми това: “Титла за юбилея”. Никой няма да спечели от тези ултиматуми. Имаше и други смешни сцени. Някои хора щяха просто да се избият само и само да ги сложат на календара (има предвид специалния календар – б.а.).

Тъпо е да се изкарваме легенди. Никой жив човек не може да се нарече легенда. Такива са само тези, които не са сред нас. Гунди е №1 за всички времена, останалите са след него. Плюс това не е редно да определяш челни “десетки” или “стотици”. Това са много и различни поколения. А и по какви критерий ще ги определиш най-добрите? 26 пъти сме ставали шампиони, като сложиш средно по 22 играчи, колко стават – повече от 500 души. Можеш ли да отличиш някого конкретно? Нали всички имат заслуги за тази титла. Според мен най-справедливо би било ако се излъчат само рекордьорите: с най-много мачове – за първенство и евротурнири, с най-много голове, най-добрите по постове и т.н.”

На въпрос дали Тодор Батков не се ли превръща в слуга на част от феновете, Велев отговори: “Не. Познавам го и не вярвам да отстъпи така лесно под натиск. А това, че приема хора от различните фенски фракции, че се съобразява с тяхното мнение, че ги кани в офиса си, го приемам за нормално. Ненормално е обаче феновете да се бъркат в клубната политика, ненормално е те да ти определят кои футболисти ще продадеш, по каква тактика да играеш, да се бъркат във всичко, че даже и по отношение на това къде да отидеш на подготовка. Различно могат да се тълкуват тези изказвания, които чух в последно време. Тези хора няма право да командват. Да кажат “Йок, ти ще водиш еди каква си подготовка. Няма да пипаш този или ще изгониш онзи”. Аз не ги приемам така нещата. Дали имат влияние ултрасите е нещо много относително. Има оторизирани хора, които да решават. Феновете затова са фенове, за да подкрепят отбора и в лоши, и в хубави моменти. На тях това им е “работата”, така да се каже. Явно Батков не може да излезе на глава с тях. Разбирам го човекът, а и не зная доколко нещата в “Левски” зависят от него, подчерта бившият треньор на “сините”.

- Шансовете за титлата са живи въпреки всичко. Титлата не е илюзия. “Левски” има потенциал. Треньорът Тони Здравков се справя добре, доколкото му позволяват възможностите, пък е тези на отбора. Това обаче може да се случи с повече работа и по-малко приказки от типа за гръкляните (визира изказване на предишния наставник Славиша Йоканович – б.р.). “

Кокала отговори на въпроса дали ще приеме да стане селекционер на младежкия национален отбор. “Виж, засега няма нищо конкретно. Само слухове чувам. Няма развитие по тая тема. Сигурно ще изчакат да мине Конгреса на БФС на 14 февруари и тогава ще решават. Зная само, че не подновиха договора на Мишо Мадански. Срамно е обаче, че младежките национали толкова време са без титулярен треньор. Засега нямам оферти от чужди или наши клубове?

-. Има само запитвания тук –таме. Почивам си активно. В момента “синята” ДЮШ е без директор. Дали ще приема, ако ме потърсят? Сигурно. Не съм мислил по този въпрос”, обясни Велев. МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ

СЛЕДЕТЕ С БЛИЦ: "А" ГРУПА - ТРАНСФЕРИ И ПОДГОТОВКА