Емил Костадинов даде ексклузивно интервю за БЛИЦ, след като вече не е спортно-технически директор на клуба. Всъщност идеята за разговора ни дойде след позвънявания на наши читатели, които настояха да разберат истината – защо Емил Костадинов е уволнен, дали той е имал желание да си тръгне още преди решението на ръководството и каква е неговото мнение за случващото се в ЦСКА. 
 
- Г-н Костадинов, защо се стигна до раздяла между вас и ЦСКА?
- Поради няколко причини. Дойдох в началото на сезона с една цел – да помогна с организацията в отбора и всичко останало. Имах уверението от двамата собственици, че ще ми бъде дадена свобода на действие. Имах и уверението, че бюджетът на клуба ще бъде ясен предварително и най-важното – ще бъде осигурен. Искам да подчертая, че бюджетът го определяха шефовете и винаги се съобразявахме с него, което е нещо напълно нормално.
 
-Вярно ли е, че сте имали желание да напуснете още преди мача с Рапид?
-След смяната на Павел Дочев моите отношения със собствениците се изостриха и охладиха. Според мен смяната на Дочев беше прибързана. Наистина имаше слаби резултати, регистрирахме две загуби – от Левски и от Черноморец, но въпреки всичко Павел работеше в правилната посока. Неговото освобождаване беше огромна грешка. Още тогава усещах, че босовете няма да изпълнят своите ангажименти. Смятам, че трябваше да оставят Дочев за по-дълъг период. Според мен човек, който се вижда, че работи и притежава потенциал въпреки някои незадоволителни резултати, не бива да бъде уволняват прибързано. А да му се даде повече шанс и да му осигурят спокойствие.
 
-Слушаше ли се вашата дума в ЦСКА?
-В началото моята дума се слушаше. Имах цел, известна на всички – ЦСКА да си стъпи на краката, да заиграе силно и да върне силната си форма. После обаче се появиха разминавания между мен и собствениците.
 
-Бяхте ли предупредили ръководството след назначението на Гьоре Йовановски, че македонецът трудно ще се справи със задачата?
- Аз предупредих както Димитър Борисов, така и Иво Иванов, че няма смисъл от треньорска рокада и трябва да се гласува доверие на Павел Дочев. Но за съжаление никой не се вслуша в моето мнение и оттам всъщност се появиха първите пукнатини между мен и босовете.
 
-Кой назначи Гьоре Йовановски за треньор на ЦСКА?
-След края на миналия сезон той и Павел Дочев бяха варианти за треньор на ЦСКА. Още тогава изслушах Гьоре какво мисли и какви идеи има. Тогава думата беше моя и аз трябваше да реша – Дочев или Йовановски. Избрах Павел Дочев, защото за мен той бе по-добрият вариант.  Просто македонецът не е за клуб като нашия.
 
-Вярно ли е, че ЦСКА е получил лиценз благодарение на вашата намеса?
- Да, преди две години – да. Може звучи нескромно, но без моята намеса ЦСКА нямаше да има нов собственик и днес нямаше да се намира в елитната ни група и да участва в европейските клубни турнири. Ситуацията през юни 2008 година беше изключително тежка. Когато се появи този прословут проблем с лиценза, беше предложен пост на Димитър Пенев да изземе функциите на Александър Томов, но той отказа да поеме огромната отговорност. Пената беше използван. Имам предвид както старото, така и новото ръководство. В ЦСКА е пълно само с легенди и критикари, които, когато трябва да защитят клуба, се крият зад гърба на другите. А после, когато нещата се оправят, се появяват в ролята на спасители. Защо обаче нито Пената, нито някой друг не беше на линия в най-нажежения момент в най-новата история на клуба – през юни 2008 година? Къде изчезнаха двамата с Томов?
 
-Нека се върнем към настоящата ситуация. Има ли разногласия в отбора?
- Да, има напрежение между чужденци и българи. Но ако ми беше оставена пълната власт, щях да овладея положението.
 
-Защо в крайна сметка Борисов и Иванов не оставиха цялата спортно-техническа власт на вас?
-Нямам представа... Много често в клуба се вземаха решения, които после в зависимост от стечението на обстоятелствата бяха променяни.
 
-Сега в ЦСКА настъпват промени. “Титан” ще назначи президент на клуба, който ще се занимава изцяло с футболните въпроси. Борисов и Иванов няма да се намесват в спортно-техническите дела, а само ще дават пари.
- Не вярвам да дадат властта на новия президент. Това звучи несериозно. Има една позната поговорка, която гласи следното: Който вади парите, той поръчва музиката. Вече споменах, че в началото на моя престой в ЦСКА получих същото уверение, но след това...
 
-Достигаме до един от най-нашумелите въпроси, на който няма точен отговор - кой направи лятната селекция. Нека, както се казва, да извадим картите на масата и да ни кажете кои точно футболисти доведохте вие?
- Футболистите, които предложих аз и впоследствие одобрих, са: Уилям Тиеро, Джузепе Акуаро  и Фабрицио Грило. Грило беше гледан от наши скаути. Акуаро беше предложен от бивш футболист на националния отбор. С него не се сбърка. Аз продължавам да твърдя, че Джузепе е качествен играч, който се справя добре не само в защита, но и в нападение, след като отбеляза няколко решителни гола. Тиеро ми беше препоръчан от треньора на Порто, с когото се познавам от четири години. С Павел Дочев наблюдавахме доста дискове с играта на ганаеца. Специално от Димитър Борисов ми бяха препоръчани Грегъри Нелсън и Килиан Шеридън. Борисов тогава ми каза: “Виж тези момчета и ти прецени дали можем да ги привлечем.” И аз прецених, че има хляб в тях. Холандецът е много талантлив футболист. Той е младо момче и тепърва ще се развива. Същото се отнася и за Шеридън. Проблемът в ЦСКА обаче е друг...
 
- Какъв е проблемът?
- Че няма спокойствие. Доста хора се бъркат в работите на другите. Не може ЦСКА да се управлява от 10 човека. А всичко зависи от собствениците, те трябваше да определят кой какви функции ще изпълнява и каква конкретна отговорност носи. В крайна сметка никой не печели от тази бъркотия, но явно това им е в характера. Явно не им трябва един човек, който да върши тези неща.
 
-Е, нали сега цялата власт ще отиде във Валентин Михов?
-Ще видим...
 
-Мнението ви за феновете на ЦСКА, които ви атакуват?
-Обидно ми е отношението на феновете и техните обвинения, че съм бил комисионер, че съм бил главният виновник за отнемането на лиценза преди две години. Първо – никога през живота си не съм вземал комисионни. Който ме познава като човек, ще го потвърди. Ако съм искал да вземам пари от ЦСКА и да ставам комисионер, можех да го направя преди две години. Тогава вкарахме в клуба около 4,5 милиона евро от трансфери. Аз имах тогава пълната власт, тъй като Томов се оттегли, а Димитър Пенев отказа да го наследи. Нямаше открадната нито една стотинка от приходите за продажба на футболисти. Но след моите напускане предишния път – през септември 2008 година, бяха купени футболисти за милиони от Ботев и Локомотив (Мездра). Сделките бяха направени от доста популярни хора, които уж милеят за ЦСКА, а го набутаха с толкова много пари.
 
-Кои бяха тези хора?
- Ами сетете се кой беше тогава президент и кой беше старши треньор. Питайте новите собственици, защото и до днес не могат да изплатят тези пари.
 
-Вярно ли е, че в настоящото обкръжение на ЦСКА има мениджъри, които подписват договори за неразумни покупки?
- Разбира се, че е вярно. Докато тези хора не спрат да обикалят и дават съвети на собствениците на ЦСКА, нищо добро не очаква отбора. Тези господа направиха всичко възможно ние да нямаме успехи. Аз съм против такива хора, които на гърба на мен и на старши треньора получаваха дивиденти. Най-голямата грешка на собствениците е, че се доверяват на такива хора, както и че използват имената на легенди на ЦСКА да си прокарват своите идеи. В крайна сметка губещ е нашият тим.
 
-Имало ли е намеса от ваша страна по финансовите въпроси?
-Не. Никога. Може да съм изказвал моето мнение относно заплатата и цената на даден футболист, но само до там...
 
-Имало ли е вмешателство в работата на Павел Дочев, а след това и в тази на Гьоре?
- В работата на Дочев – категорично не. Ако имаше, Павката щеше да ми сподели. Гьоре казва, че няма и би трябвало да му вярвам.
 
-Кой според вас трябва да е треньор на ЦСКА и предлагали ли сте това име на шефовете?
-Моето предложение беше да уволним Гьоре Йовановски и до края на полусезона отборът да бъде воден от Сашо Борисов. В същия този период – до декември, да се търси голямо име с респект.
 
- Кое голямо име имате предвид?
- Не искам да коментирам и да изпадам в подробности. Веднага след равенството с Калиакра казах каквото мисля на Димитър Борисов и Иво Иванов.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ