ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Световното първенство през 2022 г. в Катар (20 ноември – 18 декември) отмина, но коментарите за него скоро няма да стихнат. Шампионатът на планетата, спечелен от Аржентина, беше отразяван от над шест хиляди журналисти от цял свят, като за съжаление трима от тях вече не са между нас.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

По време на първенството Международната асоциация на спортните журналисти AIPS, съвместно с ФИФА организираха т.нар. „Подиум на журналистите“, на който при специална церемония в Доха бяха връчени награди на 82-ма журналисти ветерани, които са отразявали осем и повече световни първенства по футбол. Сред тях е и Румен Пайташев, който е

единственият българин, отразявал рекордните                                            
за страната ни 9 световни първенства

Наградата, която представлява реплика на световната купа, беше връчена на всеки от бразилската легенда Роналдо Феномена. Освен това всеки получи съответния сертификат с подписите на президентите на ФИФА Джани Инфантино и на AIPS Джани Мерло.

Кои са тези легенди на футболната журналистика, които бяха отличени? Абсолютният рекордьор е аржентинецът Енрике Макая Маркес, който има в актива си 17 световни първенства. Той сега е на 88 години, а е дебютирал като 24-годишен на „Мондиал-58“ в Швеция, когато изгрява звездата на Краля Пеле. На второ място в тази класация е германецът Хартмут Шерцер, който е бил на 16 шампионата на планетата. С 15 участия е уругваецът Хорхе да Силвейра. Трима души са с по 14 „Мондиала“ – това са французинът Жак Вендро, англичанинът Кейр Реднидж и единственият представител на Хондурас Хесус Ванегас. Японецът Осуми Йошиюки е бил на 13 световни първенства. С 12 участия са десет души, с 11 – 12, с 10 – 15, с 9 – 19 и с 8 – 19.

Какво прави впечатление?

Половината от тези 82-ма журналисти
са представители на Латинска Америка,

което означава, че именно в този регион световният футбол е застъпен най-силно. Но изненадата идва тогава, когато се установява, че страната с най-много журналисти сред ветераните на „Мондиал“, е Япония, която има 13 представители. След нея се нарежда Бразилия с 11 журналисти, Аржентина има 9 участници, а Уругвай – 8. С по 5 представители са Колумбия, Италия и Испания. Германците са четирима, а французите и англичаните – по трима. По двама души са от Мексико, Боливия и Полша, а с едно участие са Хондурас, Нидерландия, Китай, Ливан, БЪЛГАРИЯ, Нигерия, Южна Африка, Коста Рика, САЩ и Венесуела. Представителят на САЩ Грант Уол е един от тримата, които намериха смъртта си по време на първенството. Той почина по време на четвъртфинала Аржентина – Нидерландия.    

В класацията на ветераните Европа е застъпена доста скромно. Като изключим петте големи на Стария континент – Германия, Италия, Франция, Англия и Испания – другите представители са само от три държави. Това са Нидерландия, Полша и БЪЛГАРИЯ. Няма никой друг от Балканския полуостров, Скандинавия, Белгия, Португалия, Чехия, Унгария, Австрия, Швейцария, Русия, Украйна, Грузия и останалите, които влизат в европейската зона. Бледо е представителството и на страните от Черния континент – по един журналист от Южна Африка и Нигерия. Що се отнася до Азия, като изключим 13-те японци, има още само по един журналист от Китай и Ливан.

На хоризонта вече е Мондиал-2026 в САЩ, Канада и Мексико. Повече от сигурно е, че представителите на американския континент отново ще имат явно превъзходство пред останалите.