20 години затвор заплашват треньора от детско-юношеската школа на ФК „Черно море”, който отива на съд заради... педофилия, научи „ШОУ”. Верен на стила си, вестникът на народа разкри и кой е обвиняемият. Това е бившият защитник  на “моряците” и на „Левски” Венцислав Маринов. Колегите от “Монитор” изкараха наяве потресаващи подробности от разследване за сексуално посегателство от страна на 47-годишния треньор над 10-годишен футболист от школата. За блудството се оплакало самото дете, което първо споделило с майка си и баща си. Впоследствие шокирани родители се свързали с полицията.  След работа с психолог от варненската лаборатория към Института по психология на МВР малко, по малко момченцето се отпуснало и разказало смразяващи и подробности за гаврата с него.
KAMATA 1_4.jpg
Детето било записано да тренира при Маринов през май миналата година. Започнало да посещава тренировките, които се провеждали първоначално два, а после три пъти седмично на стадиона до училище "Черноризец Храбър" във варненския квартал „Левски”. Според показанията на хлапака, гнусните игрички на треньора започнали през юли. Тогава той го притиснал в барака на охраната и работниците, които поддържат съоръжението. Пред психолога от МВР невръстният футболист разказал, че нямало други деца на стадиона, защото наставникът му го бил извикал на индивидуална тренировка, тъй като бил "по-силен и по-добър футболист". Едва след 30 минути занимания на игрището обаче, треньорът привикал детето в бараката, за да напомпа две топки. В помещението били само двамата, когато Маринов накарал момченцето да се съблече, като според разказа на детето – по-скоро самият треньор му махнал дрехите. Казал му да отиде на дивана, след което легнал върху него и в продължение на 20 минути го опипвал по слабините. Когато приключил с гаврата, изпушил една цигара и отпратил детето да си ходи.

Седмица след това отново издебнал момент, в който били сами на стадиона и привикал възпитаника си. Под предлог, че иска да му даде спортен екип, го качил в колата и го закарал в дома си. Там първо показал наредените в хола купи, а след това му посочил легло в ъгъла. Разиграл се познатия гнусен сценарий и момчето легнало без дрехи на леглото. Треньорът от своя страна, чисто гол, се опънал върху момчето, започнал да опипва задните му части и проникнал в него с пръст, сочи още шокиращия детски разказ. От него става ясно, че ужасяващите действия продължили и следващата седмица, когато отново от стадиона се прехвърлили в дома на треньора. Сексуалното посегателство тогава надхвърлило и най-гнусните представи.

„Беше страшно.
Започна да си пъха
чурката в дупето ми
 
Заболя ме, той каза добре и спря“, разказало пред разследващите детето.
По време на разпитите в присъствието на психолог и съдия, то съвсем точно описало обстановката в жилището на наставника си. Дори и след поредната гавра детето не споделило с никого на какво е подложено. Когато чуло, че друго момче, негов приятел, се отказва от тренировките, събрало смелост и разказало на майка си. Първоначално смотолевило, че повече не иска да играя футбол, а след като родителката му се поинтересувала защо, изплюло камъчето. Майка му останала втрещена от чутото, а синът й обяснил: „Треньорът каза, че прави така с мен, за да ми дава сила, да стана по-силен футболист”. Месеци наред педофилския скандал в  ДЮШ на „Черно море” остава тайна за обществото, а докато разследващите работят по образуваното досъдебно производство, Венцислав Маринов продължава да води тренировките. До подхващането на случая от медиите, шефката на школата – Христина Димитрова, няма представа за грозната ситуация, въпреки че се води досъдебно производство.

„Просто нямам думи! Абсолютно шокирана и потресена съм! Направо не е за вярване! Та този треньор работи от толкова години с деца... Чувала съм преди, че се е карал на децата, че е бил по-строг. Това, да. Даже съм му правила забележки. Но такова нещо... направо умът ми не го побира и не мога да го повярвам!”, коментира потресена ръководителката, която е дъщеря на големия футболист и треньор Георги Димитров – Червения, който загина в самолетна катастрофа през 78-а.
Дамата, която е от 30 години във футбола, отказа да се ангажира с каквато и да била позиция по скандалния случай. Но заяви, че не е изключено

някой да се
опитва да
хвърли кал

по треньора и детско-юношеската школа.
„И през други години сме се карали с родители, които са имали претенции, че детето им играело, пък ние не сме го пускали. Имало е всякакви случаи, в това число и клевети”, коментира тя. И добавя, че въпросното дете, което се оплакало на майка си, се задържало в школата едва месец-два и не влязло в отбора. „Нашата практика е да не връщаме деца, за да можем да пресеем и да се направи по-добър подбор. После им правим тестове, като остават 25 деца, които формират отбора и участват в първенства”, разяснява Димитрова. Недоумение у нея буди това, че родителите на 10-годишния футболист действали и подали жалба, без да отидат при нея и да обсъдят ситуацията. „Нямам претенции към тази майка и не искам да я обвинявам, но ако е имало нещо, най-елементарното беше да дойде и да потърси прекия ръководител. Да каже за какво става въпрос – при вас има такъв и такъв треньор, който прави това и това... За да можем на четири очи да се разберем – имали го проблема, няма ли го... ”, счита шефката на школата.
И обяснява, че откакто е научила за скандала, не е успяла да се чуе с треньора, тъй като той си бил изключил телефона. „От негов приятел обаче разбрах, че е много разстроен”, лаконична е ръководителката, като уточнява, че Венцислав Маринов има жена и дете – 6-7 клас.

Тя обаче е категорична, че ако се докаже, че Маринов е виновен, той трябва да си получи наказанието. Въпросният треньор действително се покрил тотално след избухването на педофилския скандал и дори няколко дни негов колега водил тренировките, установи проверка на „ШОУ”. Наш репортер обаче успя да се свърже с нарочения за педофил спортист, който очевидно стъписан, с несвързани приказки отхвърли набързо обвиненията в блудство.

„И аз се чудя и не знам просто... не коментирам нищо, защото направо вече ми дойде до гуша от това... И-и-и... какво да ви кажа?! Нищо не мога да ви кажа! Това е просто гнусотия! И помия! И... нищо не мога да кажа...”, бе леко несвързаната реакция на Маринов, който също така каза, че сигналът и последвалото разследване срещу него, „му дошли като гръм от ясно небе”. Треньорът явно не желаеше да продължи да коментира и евтино финтира репортера на „ШОУ” с познатия номер „внезапно прекъсване на връзката”. Въпреки че се покрил за няколко дни и не стъпвал на стадиона, в събота Маринов пак водил тренировките на децата. Интересното в случая е, че никой не дава отговор на въпроса ще продължи ли треньорът своите занимания с хлапетата? Въпросът става още по-актуален и обективен от факта, че разследването срещу него е приключило, като са събрани достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение, установи проверка на народното издание. Първоначално преписката по ужасяващия скандал е била в Районната прокуратура във Варна, но впоследствие е била изпратена по компетентност в Окръжното обвинение в морската столица, което на практика означава, че случаят се е оказал още по-сериозен от подозираното. Или иначе казано – и други деца от школата са се оплакали, че са жертви на сексуален тормоз от страна на треньора.
KAMATA 2_3.jpg
„Разследването е приключило с прокурорско мнение за съд. Спрямо лицето ще бъде повдигнато обвинение за блудство с две или повече малолетни лица, като по всяка вероятност до месец ще бъде изготвен обвинителен акт, който ще бъде внесен в съда”, потвърди пред „ШОУ” заместник-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.
Наказателният кодекс пък сочи, че предвиденото в закона наказание за блудство с две или повече деца е затвор за срок от 5 до 20 години.
Венцислав Маринов е добре познат сред спортните среди във Варна. Мнението за него като човек основно се заключава до това, че е

„дръпнат,
затворен
и особен”
 
Футболната му кариера основно преминава в „Черно море”, където играе на поста краен защитник. Бил е за малко и в „Левски”, но там почти няма изиграни мачове, коментират пред „ШОУ” запознато със спортното минало на Маринов. Повечето от тях са на мнение, че той няма да остави следа с играта си във футбола, но ще бъде запомнен със „секирите” си. Футболната му философия до голяма степен се свеждала до „топка минава - човек не минава”. По-паметливи дори припомнят интересен случай през 2000 година, когато се играло дербито между „Черно море” и „Спартак”. Тогава играч на “соколите” се бил проснал на тревата до тъчлинията и на терена влязъл масажист на отбора. Мачът обаче бил особено напрегнат и Маринов си помислил, че противникът симулира. Приближил се ядосан до масажиста и му набил един шут, за да го разкара от терена.
ОРЛИН ФИЛИПОВСКИ