Футболната звезда Христо Стоичков днес навършва 50 години. Камата остана в историята с поразяващия си ляв крак, с който вкара не един и два гола за ЦСКА, Барселона и националния отбор на България.

Може би най-паметният момент на Стоичков по време на престоя му в ЦСКА са четирите гола, които вкарва във вратата на вечния съперник Левски на 1 октомври 1989 година.

 

 

Няколко месеца по-рано (през април същата година) нападателят с номер 8 бележи на Барселона на "Камп Ноу" при загубата с 2:4 за КНК, а едно от попаденията му окончателно убеждава каталунците да го вземат в редиците си.

 

През есента на 1990 година Стоичков вече е част от Барса и бързо се превръща в една от големите звезди на един от най-силните отбори в историята на каталунците - Дрийм тима на Йохан Кройф.

Престоят му в Испания е белязан от куп успехи, а върховете му са два - 1992 година, когато става европейски клубен шампион (1:0 над Сампдория), което е първа евротитла на каталунците. По време на награждаването Камата сяда пред официалната ложа и вдига трофея, което е невиждано за българки футболист дотогава.

Две години по-късно Барса губи финала за КЕШ от Милан (0:4), но българинът става носител на "Златната топка", което също е първо и единствено постижение на роден играч. 


 

1994 година остава завинаги в историята на българския футбол и в спомените на Стоичков, който прави нещо за първи и единствен път в родния футбол - става голмайстор на Световното първенство, а тимът достига до бронзовите медали. Той вкарва 6 гола (колкото има и руснакът Олег Саленко), разписвайки се срещу Гърция (2), Аржентина, Мексико, Германия и Италия (5 поредни мача).