Левски и Локомотив (Пловдив) няма да участват в европейските клубни през идния сезон. Това стана ясно, след като Ботев (Пловдив) спечели Купата на България след успеха с 3:2 над Лудогорец в много интригуващия финал на "Васил Левски".

Триумфът носи на "канарчетата" квотата за втория по сила европейски клубен турнир - Лига Европа, докато "орлите" ще играят в Шампионската лига, след като взеха 13-а поредна титла. Второто място в шампионата ще донесе първата квота на България за квалификациите на Лигата на конференциите, а втората ще отиде при победителя от баража между третия и седмия в подреждането.

Черно море и ЦСКА са втори и трети към момента с по 66 точки, докато Левски и Локо (Пд) са четвърти и пети с по 55 т. До края на шампионата обаче остават само три кръга, което значи, че "сините" и "смърфовете" и на теория нямат шанс да изпреварят някой измежду "моряците" и "армейците".

Ботев (Пд) в момента e oсми в класирането, и ако завърши седми (където в момента е Арда), тогава осмият ще играе бараж за Лигата на конференциите срещу финиширалия на третата позиция - Черно море или ЦСКА. В битката за място на баража за класиране за третия по сила евротурнир, освен Арда, са замесени още ЦСКА 1948 и Славия.

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ В ЕВРОТУРНИРИТЕ СЕЗОН 2024/25
Шампионска лига - Лудогорец
Лига Европа - Ботев (Пловдив)
Първа квота за Лигата на конференциите - вторият в Първа лига
Втора квота за Лигата на конференциите - третият в Първа лига ще играе бараж срещу седмия или осмия (ако Ботев завърши на седмо място)

Еfbet Лига - сезон 2023/2024
Класирането в Efbet Лига
Купа на България - сезон 2023/2024

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!