Статуя на Христо Стоичков решиха да издигнат фенове на ЦСКА в деня, в който легендата ще чества юбилея си с шоу на "Васил Левски" на 20 май. Инициатива за изграждане на негова статуя подеха привържениците от фенклубa на ЦСКА в Козлодуй "Червена чета Радецки".

„Искаме статуята на Стоичков да бъде на „Българска армия” - на Алеята на славата. От 29 февруари е открита национална дарителска сметка в ДСК на името на „Червена чета Радецки”, а сумата, която трябва да съберем, е 60 хиляди лева. Срокът е 20 април", обясниха феновете на "червените", заели се с реализирането на проекта.

"Целта е на 20 май статуята да бъде официално открита. Единственото условие на Христо Стоичков е той да одобри проекта и варианта за изработване на статуята. Вече преведохме първата сума от 1000 лева по сметката, като периодично ще информираме как протича събирането на нужните средства", казаха от инициативния комитет.

В момента се водят преговори със скулптори. Засега няма нищо уточнено, освен сумата от 60 хиляди лева, която ще е необходима за изграждане на монумента на Камата.

"Няма да се обявява конкурс за скулптор. Всичко са частни контакти. Нямаме условия за размери и такива неща, тъй като това е творческо решение. Няма да е толкова сложна задача да се случат нещата. Хората от фенклуба имаха тревога, че могат да бъдат обвинени за търсене на слава и известност на гърба на Христо. Те никога не са си позволили подобно нещо. Именно и това е причината той лично да се съгласи за направата на тази статуя. Размерът е въпрос на решение на скулпторите. Най-лесно е да си го представим в динамична ситуация, но творците да измислят нещо по-подходящо. В момента няма как да дадем отговор, преди да видим 3D проект. Имахме разговори със скулптури за сума около 60 хиляди лева. Сумите варират, но определихме тази сума като реална", обясни Петьо Костадинов - Полковника.
 
Инициативата подкрепят Гриша Ганчев, Валентин Михов, Димитър Пенев, ръководството на ЦСКА, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Адалберт Зафиров и други.

"Представителите на ЦСКА, които ръководят клуба в момента, поеха ангажимент да координират действията ни със спортното министерство. По-сложният въпрос е творчески, а не организационен. Министерството на спорта ни подкрепя", добавиха от фенклуба на ЦСКА в Козлодуй.