Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Наближава денят, в който ще стане ясно дали ЦСКА ще оцелее с лиценза или ще загази по подобие на случилото се точно преди 5 години.
 
Клубът дължи пари на двамата си бивши треньори – Стойчо Младенов и Адалберт Зафиров. Зафето очаква 60 0000 лева, а Стойчо – 240 000 лева. Крайният срок първоначално бе 30 април. Лицензионната комисия удължи периода за плащане до 7 май, а впоследствие го отложи с още една седмица – 13 май.
 
До тази сутрин – 10 май, около 10-11 часа, и от ЦСКА, и от БФС бяха категорични, че повече отсрочка няма да има. И че в понеделник “червените” ще се издължат на Адалберт Зафиров и на Стойчо Младенов.
 
Възможно е обаче парите си да получи само Зафето. Веднага възниква въпросът – Защо е възможен такъв вариант?
 KAMATA 1_1.jpg
Вестник “ШОУ” вече публикува новината. Наскоро е стартирала операция по връщането на Младенов на треньорския пост в ЦСКА. Става въпрос за следното: Стойчо се отказва от всичките пари, които ЦСКА му дължи. След този реверанс от неговата страна той се завръща в Борисовата градина отново като старши треньор. Зад тази идея стоят няколко поддръжници на “червените” – както от политическите, така и от културните ни среди. Зад предложението бил и Емил Костадинов.
 
Всеизвестен е фактът, че последната шампионска титла на ЦСКА бе спечелена именно при тандема Костадинов-Младенов. Първият беше изпълнителен директор на “армейците” през сезон 2007/08, а Стойчо водеше отбора. Тогава “червените” финишираха по безапелационен начин на първото място – с цели 16 точки преднина пред втория в крайното класиране състав на “Левски”.
 
Упорито се говори, че в навечерието на великденските празници е имало среща между Емил Костадинов, Стойчо Младенов, Димитър Борисов и представители на политическия елит. На нея е било обсъждано завръщането на Стойчо на треньорския пост в ЦСКА.
 
Костадинов отсякъл, че иска да работи с Младенов. И че в случая е нужно да се направят компромиси заради бъдещето на клуба. В противен случай можел да подаде оставка.
 
Младенов заявил, че е готов да жертва парите си, да спаси лиценза на “червените” и да стане отново треньор на отбора. Това ще е втори реверанс от негова страна, след като той вече се отказа от неустойката си по прекратяване на договора му, която е в размер на други 120 000 евро.
 
Любопитното е, че Димитър Борисов е приел това предложение. Той обаче подчертал дебело, че не може да взема еднолично решения, защото ЦСКА има двама собственици. Другият е Иво Иванов. Именно Праховеца се оказал големият препъни камък за осъществяването на идеята. След срещата Борисов веднага се изстрелял при своя съдружник. Обяснил му за какво става въпрос.
 
Праховеца, като чул какви му ги говори Гърнето, побеснял. Иванов не искал и да чува за завръщането на Младенов.
 
“Ще намерим пари, ще му платим. Ще направим и при него разсрочено плащане, но в никакъв случай не искам да го назначаваме пак за треньор!”, категоричен бил Иво Иванов.
 
Праховеца не ще и да чува за Стойчо заради уникален скандал, избухнал между двамата малко преди уволнението на Младенов.
 
Случката е от декември месец. В последния мач от есенния дял да първенството ЦСКА не успя да победи “Локомотив” (София). Двубоят завърши 1:1, а “червените” се отдалечиха от първото място. Ден след въпросното столично дерби Стойчо е имал среща с Димитър Борисов и Иво Иванов. На разговорите той е трябвало да направи отчет за представянето на тима през есента. Младенов се оправдал с липсата на достатъчно качествена селекция и с провала през летния трансферен прозерец.
 
Праховеца обаче хич не го изслушал и му изсъскал в лицето: “Стига търси оправдания. Даже и с тези футболисти, с които разполагаш, трябва да си първи в България. Заплатата ти е висока, имаш пълен картбланш. Никой не ти се намесва в подреждането на състава. Какво само се оплакваш!”.
 
Това вбесило Стойчо, който за първи път решил да си отвори устата. Ама така е отворил и такива ги наприказвал, че Праховеца онемял.
 
“Не съм аз проблемът, а вие! Как да станем шампиони, като бавите заплатите. Плащайте редовно, вземете исканите от мен играчи и ще видите тогава. Ще станем шампиони!. Ако пък нямате пари, продавайте ЦСКА час по-скоро. Ама то май няма кандидати, защото надувате цената. Намалете я и все ще се намери кой да купи ЦСКА. С вас няма как да продължаваме напред!”, отсякъл Младенов.
 
Като чул тези слова, Иво Иванов стиснал зъби и не обелил дума. Само десетина дни по-късно лично по негово настояване Стойчо бе уволнен от ЦСКА. И понеже “титаните” нямаше за какво да се хванат, изпъдиха дисциплинарно Младенов. Обявиха, че той не се явявал на работа между Коледа и Нова година. Как обаче да се явява, след като тогава и треньорът, и играчите бяха пуснати в почивка. Така или иначе номерът мина.
 
Точно заради посочената по-горе разправия днес Иво Иванов не може да гледа Младенов. Камо ли да го върне обратно на работа и да го назначи на треньорския пост.
 Kayzera_1.jpg
При това положение обаче ЦСКА ще трябва да плати на Стойчо. Праховеца уж обещал, но до момента нищо не е предприел. Нито той, нито сътрудника му. И ако плащане няма, лицензът на “червените” ще изгори.
 
Малко по-късно днес обаче тръгна нов слух. Че срокът отново може да бъде отложен. БЛИЦ веднага потърси председателят на Лицензионната комисия Красин Кръстев. Той бе доста любезен, след като му звъннахме, но когато чу въпросите ни, неговото настроение коренно се промени.
 
“Не, не, не... Не знам нищо. Търсете ЦСКА, търсете Борисов, Зафиров или Младенов”, заяви Кръстев и светкавично затвори телефона.
 
В ЦСКА постъпиха по същия начин, въпреки че преди обяд днес и от “Армията”, и от БФС бяха категорични, че крайният срок е 13 май.
 
Така се появяват няколко въпроса – в крайна сметка ще се върне ли Стойчо в ЦСКА? Ако не се върне, ще му платят ли навреме? И докога е крайният срок? Тези въпроси пораждат още един – може би най-важния: Ще мине ли отново ЦСКА между капките за лиценза?
ГЕОРГИ МАКРИЕВ