Емануел Луканов е новият старши треньор на Етър, обяви официалният сайт на клуба. Двете страни днес са финализирали преговорите си и наставникът започва работа по комплектоването на състава и подготовката за новото първенство. Негови помощници ще бъдат бившият играч и треньор в школата на Етър Стефан Данаилов, както и Христо Иванов и Марин Стефанов, които и досега бяха в щаба на Веселин Великов. „Болярите“ започват подготовка за следващия сезон на 13 юни под ръководството на новия си треньорски щаб.

“Сърцето ми винаги е било виолетово. Няколко пъти съм имал предложения от Етър, но сега е точният момент да приема. Аз съм от Велико Търново и съм израснал в този отбор. Амбициран съм да се докажем във Втора лига, да спечелим евентуално шампионата и да влезем в елита. Ще подходим път балансирано и спокойно, пък каквото стане”, коментира Луканов след подписването на договора.

Емануел Луканов е роден на 25 май 1975 г. във Велико Търново и е юноша е на Етър. Син е на бившия футболист на „болярите“ Георги Луканов. През 1992 г. става вицешампион на България с юношите старша възраст под ръководството на Георги Цингов. Тогава в тима са още Стефан Данаилов, Станимир Левтеров, Марин Бижев, Стефан Атанасов, Христо Петров.

Дебютира в мъжкия отбор на „виолетовите“ в елита още 17-годишен – на 8 май 1993 г. при гостуването на Берое, когато влиза в 46-ата минута на мястото на Пламен Проданов. За Етър играе 4 сезона в „А“ група от 1994 до 1997 г. (45 мача), като през 1995 г. печели купата на Професионалната футболна лига.

Продължава кариерата си в Тортона (Италия). Завръща се през 1999-2000 г., когато Етър е в „Б“ група. Следва нов престой в Италия, където играе още за Пергокрема, Киари, Кастелана и Нуова Веролезе, като на последния тим от 2006 г. до 2010 г. е играещ треньор.

После започва работа в Черно море и през 2015 г. печели купата на България като помощник-треньор. През 2017 г. е и старши треньор на „моряците“. От 2018 г. става част от треньорския екип на Ивайло Петев в Ал Кадисия (Саудитска Арабия) и в Ягелония (Полша), а от 2021 г. до февруари т.г. Луканов бе в треньорския щаб на Берое.