Българската федерация по колоездене се обяви против идеята на петте столични футболни клуба да бъдат приватизирани спортни обекти в София, сред които част от колодрума. Както е известно, собствениците на “Левски” и ЦСКА Тодор Батков и Димитър Борисов са в основата на сдружение “Футболна София”, което търси начин за финансиране на ремонтите на клубните стадиони.
 
Ръководството на централата в лицето на президента Венелин Хубенов и генералният секретар Цвятко Чолаков нападнаха конкретно ЦСКА, като заявиха, че “червените” искат да строят спортен комплекс на територията на колодрума. Двамата са готови да предизвикат гражданско неподчинение, за да запазят целостта на базата.
 
Това не е първата подобна реакция. През лятото на 2009 година имаше подобно недоволство срещу плановете на “армейското ръководство”.
 
Предлагаме ви декларацията на колоездачните шефове, която те изпратиха до БЛИЦ:
 
”Въпреки многобройните апетити, столичният колодрум „Сердика” е и ще си остане за българското колоездене и няма по никакъв начин да позволим тази национална спортна база да се приватизира или даде на концесия за други спортове и пък за други цели. Колоезденето винаги е било и си остава водещ национален спорт в България с големи традиции и международни успехи и е недопустимо да се мисли, че колодрумът може да бъде жертван в полза на футбола или пък за други спортове”, обявиха президентът на Българския колоездачен съюз Венелин Хубенов и генералният секретар на велоцентралата Цвятко Чолаков от името на цялото ръководство на колоездачния съюз, в специална декларация до медиите.
 
Повод за изявлението им идеята на учреденото преди дни сдружение на петте софийски футболни клуба “Футболна София” държавата да държавата да приватизира, а след това да отдаде на концесия спортни обекти, сред които и столичния колодрум „Сердика”.
 
„Знаем отдавна за намеренията на шефове на ЦСКА да искат концесия и върху столичния колодрум, който се намира на гърба на стадион “Българска армия”. Те искат да направят на наша територия нов спортен комплекс за футболния си отбор, след като върху школата на отбора бе започнато строителството на столичната многофункционална зала, но това няма как да стане. Колодрумът влиза в капитала на акционерното дружество „Национална спортна база” АД и ние като ръководство на Българския колоездачен съюз няма да позволим тази база да бъде извадена от него. Столичният колодрум "Сердика” е една от най-старите национални спортни бази и е недостойно да се протягат по този начин ръце към нея.
 
Ако трябва ще направим пътека до Министерския съвет, ще предизвикаме национален референдум и дори гражданско неподчинение, но няма да допуснем подобна гавра с българското колоездене, донесло на родината ни толкова много успехи, призове, отличия и престиж. Не търсим конфронтация с никого, но се налага категорично да заявим, че смятаме още в началото да пресечем всякакви такива спекулации опити за
посегателство върху колоездачните бази, които и без това не са толкова много в България”, заяви генералният секретар на БКС Цвятко Чолаков.
 
Ръководството на велоцентралата нееднократно е изявявало желание обектът да му бъде предоставен за оперативно управление и поддръжка.
 
Ако това стане факт, намеренията на БКС са да се намерят реални инвеститори за тотална реконструкция на колодрума, за да се превърне той в модерно съоръжение. На същата база ще бъде построена и нова сграда, където ще се помещава администрацията на колоездачния ни съюз.