Среднощни екшъни и побоища заляха Пловдив след голямото дерби между “Ботев” и Локомотив (0:0), съобщи кореспондентът на БЛИЦ. Около 20 часа снощи 18-годишен привърженик на “канарчетата” е бил нападнат от фен на “черно-белите” – 52-годишен с инициали Й.З. Младежът се е прибирал към дома си на бул. “Никола Вапцаров”, когато въпросният ултрас на тима от “Лаута” го атакувал с ругатни и псувни. Момчето не отвърнало на грубостите и продължило към кооперацията, където живее. Там на входа го очаквала майка му.
 
Й.З. се нахвърлил върху жената и й нанесъл няколко силни удара. Синът веднага и се притекъл на помощ, а около минута по-късно се появил друг фен на Локото – 42-годишният Г.Д., който започнал да блъска и да рита 18-годишния запалянко на “Ботев”. Малко след това на мястото на инцидента пристигнала патрулка. Полицаите закопчали Й.З. и Г.Д. и ги закарали в ареста на Първо РУП за 24 часа. Тестът с дрегер показал наличие на 0.99 промила алкохол в кръвта на Й.З.
 
Масови среднощни мелета имаше и на други места в града. “Под тепето” бе на мястото на грозната гледка пред ресторант “Даяна” срещу Пощата. 40 хулигана в черно-бяло атакуваха заведението с прътове, камъни и стъклени бутилки. Причината - в него вечеряха и бистреха мача на бира двадесетина “канарчета”. Човек на “Под тепето” бе на място минути след страховитата батална сцена, след която има петима арестувани и няколко ранени, а заведението е като след бомбардировка.
 
Ботевистите бяха в компанията на петима фена на Борусия Дортмунд, които дошли да гледат дербито и да сверят часовниците си с българските “жълто- черни”. Германците приеха нормално патакламата с мотива, че и при тях стават подобни простотии.
 
Битката бе жестока. Летяха плочки и павета от улицата, а от ресторанта отговаряха с канонада от вилици, чинии, шишета и камъни. Фен на “Ботев” е тежко ударен и е в клиника със строшена глава. На място на сражението имаше огромни локви кръв. Целият район е като посипан със стъклена сол от гранатите във формата на бутилки. За щастие, тежко пострадали няма. Което си е цяло чудо. Петима фенове на Ботев са задържани.
 
На място първи пристигнаха шест екипа на Алфа СОТ, които предотвратиха по- сериозни драми. Веднага три патрулки и кола на жандармерия дойдоха да приберат хулиганите. На място пристигна и собственикът на “Даяна”, който потърси сметка за поломения си ресторант. Бултрасите платиха част от нея - 263 лева. Дойдоха и две линейки, които оказаха първа помощ на най-потърпевшите.
 
По време пък на футболната среща привържениците и на двата отбора са хвърлили общо 15 бомбички, 48 бутилки от минерална вода и са запалили 37 димки и 51 факли. След приключване на мача автобусът на ПФК”Локомотив” е бил ударен на две места от хвърлени предмети. Отново след мача при движение в района на Сточна гара С.Н./ 37 г./ и Б.К./ 27 г./, привърженици на двата отбора, се сбили. Те са задържани в ареста на Второ РУП за 24 часа.
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ