Феновете на Спартак (Варна) създават нов инициативен комитет, който носи името “Свобода за Иван Славков”. Привържениците искат бившият президент на клуба да бъде освободен от затвора.

„Уважаеми журналисти,

Фенове на Спартак Варна, които категорично са против настоящото ръководство на футболния клуб, застават зад нова кауза. По време на срещата от първенството между отборите на Спартак Варна и “Ботев” (Пловдив), която ще се състои в неделя (06.11.2011г.), от 14.30 часа, на стадион „Спартак”, те ще издигнат транспаранти с надпис „Свобода за Иван Славков”. Славков е бивш президент на клуба, който повече от 3 години е във варненския затвор, но без присъда. Подкрепящите инициативата смятат, че проточването на делото е умишлено, като по този начин са потъпкани човешките права на Иван Славков, правото на справедлив процес, правото за свобода и сигурност.

Презумпцията за невинност или Презумпцията за невиновност е основен принцип в правото. Принципът е вписан в чл. 31, ал. 3 от Конституцията на Република България: “Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда” и в чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи: „Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона”, по която Република България е страна от 1992 година.

Инициативен комитет „Свобода за Иван Славков”