Феновете на ЦСКА във Варна излизат на протест пред Съдебната палата в града преди делото на Апелативния съд срещу манекенката Емилия Нанева на 30 януари. Тя получи присъда през миналата година от първата съдебна инстанция за това, че на 20 август 2012 г. при тежка автокатастрофа уби Младен Кънев – Байо, и служителката във фирмата му Теодора Петрова. Те загинаха на място при челен удар около 5 ч сутринта на 500 м след село Старо Оряхово, припомня Petel.bg.

Феновете са възмутени от леката според тях присъда на Емилия, която се отърва с 4 години и 6 месеца условно наказание. Присъдата бе намалена на 3 години с 5 г. изпитателен срок, тъй като манекенката се възползва от възможността процесът да се разгледа при условията на съкратеното съдебно следствие. Това вменява на съда да редуцира наказанието с 1/3. 31-годишната Нанева няма право да управлява автомобил в продължение на 2 и половина години. Манекенката признава вината си, но твърди, че по време на фаталния сблъсък е било мъгливо, тъмно и пътят е бил влажен. Подобни са и твърденията на основния свидетел, поляка Премислав Бронислав.

Според приятелите на загиналия Байо, върл фен на „червените“, скоростта на японския автомобил е била 160 км в час . Съдът казва, че колата на Нанева се е движила с над 70 км в час. Въпреки че жертвите са били с колани, са били убити на място.

Лозунги и плакати ще посрещнат Емилия пред съда преди старта на делото в 9 часа на 30 януари. Това те са написали в страницата си във Фейсбук. Според приятелите на Младен, присъдата е несправедлива, а манекенката е пожалена, защото има малко дете - Ивон, което отглежда сама. Алкохол в кръвта на виновницата за смъртта на 38-годишния Байо и 37-годишната Теодора не е открит. Те също са „чисти“. След тежкото автопроизшествие четири деца са сираци, а две – на Теодора Петрова, са напълно сиротни, защото тя е била вдовица.

0000000000000000000000000002.jpg

Червените фенове искат да помогнат на съпругата на своя приятел – Деси, да получи справедливост. Те твърдят, че Нанева съвсем не е самотна майка, а има богат приятел, който я назначил във фирмата си. Като доказателство сочат, че автомобилът на смъртта – „Тойота Хайлукс“, е регистриран на името на дружеството му. Запалянковците отбелязват в мотивите си, че нито прокурорът е поискал ефективна присъда за манекенката, нито адвокатите на пострадалите. Представителят на държавното обвинение Красимир Конов е настоял за 3 г. наказание, което автоматично ще се стопи до 2 г. Защитникът на частната обвинителка Десислава Кънева не е депозирал иск в рамките на процеса за имуществени и неимуществени вреди. Посъветвал вдовицата да води по-късно дело срещу застрахователя на автомобила, а не срещу пряката виновница.

Катастрофата е станала призори на 20 август, докато Емилия пътувала от Св. Влас в посока Варна. Пред нея имало „КИА“ с полска регистрация, шофирана от Премислав Бронислав, който возел жена си Ева и 2-годишното си дете. Нанева предприела изпреварване след навлизане в десен завой, без да има видимост. Озовала се в насрещната лента с ширина 4 м със скорост над 70 км в час. Емилия видяла товарния „Ситроен“, управляван от Младен и седящата до него Теодора. Прибрала се внезапно в своята лента, но не успяла да довърши изпреварването на полския автомобил. Ударила със задната част на „Тойота“-та си „КИА“-та. За щастие, полякът успял да спре навреме и от неговия автомобил никой не е пострадал. Но последвал челен удар на колата на Емилия с товарния „Ситроен“, който се преобърнал на дясната си страна, излетял назад и се забил в мантинелата.

Според Кънева при 4 деца, останали без родител, е странно да се проявява милосърдие към детето на Емилия Нанева. Вдовицата твърди, че съпругът й е имал 17 г. трудов стаж. След кончината му децата им получават по 100 лв. пенсия месечно. Майката смята да заведе граждански иск срещу застрахователя на колата, но това може да стане едва след финала на наказателния процес. На 1 октомври м.г. Десислава Кънева е имала лична среща с главния прокурор. Сотир Цацаров обещал да наблюдава делото пред Варненския апелативен съд.