ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Окръжна прокуратура в Пловдив обяви вчера, че е привлякла към наказателна отговорност четирима души, участвали в организирана престъпна група. Обвинението е, че са се занимавали с изнудване и рекет. Двама от тях са полицаи - от Първо и Трето районно управление в Пловдив.

Сред потърпевшите са фенове на футболния клуб Ботев. bTV разговаря с двама от тях, но от съображения за сигурност те не показват лицата си.

„Преди няколко месеца дойдоха група мъже, които се представяха за служители на ГДБОП, ДАНС и на „Вътрешна сигурност“. Вадеха карти и започнаха масово да тормозят хората, които изразяват мнението си против руския ни президент (б.р. - собственикът на Ботев Антон Зингаревич)", разказа единият мъж.

 WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Заплахите са били за физическа саморазправа с феновете и с техни близки.

„Казваха „Ние сме държавата, няма на кого да се оплачете!“, разказа другият потърпевш фен на Ботев. 

Както вече стана ясно, сочен за организатор на групата е 49-годишният Въльо Петров. На него са му повдигнати пет обвинения за изнудвания и принуда, извършени от септември до ноември 2023 г. в Пловдив и Димитровград.

По делото е установено, че обвиняемите са изнудвали двама граждани, от които посредством сила и заплаха са отнели обща сума от 35 хиляди лева. Те са принудили със същите методи и лице от фенската маса на футболен клуб от Пловдив свободно да изразява мнението си по въпроси за футболната политика на клуба.

Предстои да бъде внесено искането за вземане на мярка „задържане под стража“ към петима с повдигнати обвинения.

По случая предстои да бъдат повдигнати и нови обвинения, свързани с незаконно притежаване на боеприпаси и неоторизирано боравене с полицейски знаци, съобщиха от прокуратурата.