Националният клуб на привържениците на Левски организира пресконференция, на която представи своята гледна точка за проблемите с футболното хулиганство, случилото се на мача България - Англия (0:6) и други наболели теми от стадионите у нас. На пресконференцията присъстваха председателят на НКП Степан Хиндлиян и Димитър Костадинов.

“НКП разработи предложения за постигане на договореност с Левски за дългосрочна работа. Тези предложения ги внесохме в ПФК Левски. Те бяха изпратени до изпълнителния директор и собствениците на дружеството. За съжаление все още нямаме отговор.

В този документ до голяма степен е обяснен проблемът от наша гледна точка. Дали сме нашето виждане за този проблем от опита, който имаме по стадионите. Проблемът с футболното хулиганство не може да бъде решен едностранчиво и с репресивен подход”, започна Хиндлиян.

“Преди години след поредица от инциденти се стигна до подход от привържениците и полицията, че нещата не могат да продължават така. Започна диалог. Беше много трудно. С взаимни отстъпки и компромиси се стигна до решение.

Голяма част от хората са на мнение, че не трябва да се комуникира с полицаите. Но ние сме убедени, че без комуникация нещата няма да се получат. В резултат на това инцидентите бяха сведени до минимум”, допълни председателят на НКП.

"“Левски Фемили” е събрал и дал за благотворителни каузи над 100 000 лева. Събрани са средства за лечение на редица деца, на спортисти. Клубовете ни по места събират пари, купуват продукти и ги раздават на хора в нужда. Казвам ви всичко това, защото на база нашия опит смеем да твърдим, че можем да се справим с футболното хулиганство”, разясни Хиндлиян.

Winbet - победата е емоция! (18+)

“Институциите не комуникират с нас, те се държат с нас като с досаден дразнител и проблем, който носи щети на клуба. Те не могат да очакват от нас да наказваме, защото нямаме такива права.  Всеки носи лична отговорност. Трябва да има подход и водеща роля от страна на клуба в сферата на разясняването и възпитаването. Да се обяснява на хората какво може и какво не. Не може да се прехвърля топката към нас. Изкарват ни виновни за всичко, което се случва по футболните терени.

Обясняваме си го с това, че на някой е изгодно да се случват тези неща. На нас не ни е изгодно да ни наказват лично и професионално, да наказват клуба. Левски толкова рядко играе смислени мачове, а ние да не можем да сме на стадиона заради наказание", започна Димитър Костадинов, който след това отговори и на въпрос по повод прокрадващо се мнение, че феновете изнудват клуба.

"Не, ние искаме да си официализираме отношенията. Да се знае кой е отговорен. В момента сме в абсолютно неведение - никаква комуникация. Не приемам категорично тезата, че НКП стои в основата на всички безчинства, които се случват по българските терени. Имаше мач в Пловдив, който не бе с участието на Левски. Вижте там какви са наказанията и тези, които ни налагат на нас”, завърши Костадинов.

Степан Хиндлиян пък коментира случилото се на мача със Славия на стадиона в "Овча Купел", както и расисткия скандал на двубоя с Англия. 

“Преди мача със Славия имаше уговорка, която не бе спазена и ни вкараха при едни стари седалки с мисълта, че това нещо ще се случи. Имаше уговорка привържениците на Левски да не са на тези седалки, но това не се спази.

За мача с Англия - знаете, че подвиквания и жестове е имало от всички части на стадиона. Факт е, че фокусът на вниманието бе срещу момчетата, защото те бяха като група и излязоха като група. С Англия вниманието целенасочено беше фокусирано към определена група. Имаше подвиквания от всички сектори, включително и от чичковци, чоплещи семки в сектор “А”, които не са толкова толерантни. Не отричам това, което се е случило, но не може проблемът да бъде решаван едностранчиво. Ходите на мачове на юношите и знаете там какво е поведението на родителите.

След мача с Англия обвиниха хора, че са показали среден пръст в деня, в който вицепремиерът показа такъв. Не може да се вменява изцяло отговорност на фенклубовете, защото има дълбоки причини за това, което се случва.

Немалка част от привържениците не знаят какво е забранено и какво не. Част от инцидентите се случват с момчета, които идват само за големи европейски мачове и те вадят стари знамена. Трябва да се работи с тях. Те не знаят кои са забранените символи”, обясни Хиндлиян.

“Не съм сигурен, че законът за футболното хулиганство е добър. Той е така направен, че практически дава възможност на полицейския орган да си избере кой иска да накаже под някаква форма.

Чл. 28, т. 2. е за отказ за изпълнение на разпореждане. Дали се изпълняват или не устни разпореждания, е въпрос на полицейска преценка, а хората няма как да се защитят.

т. 8 - отправянето на ругатни и други неприлични изрази и жестове. Това е врата в полето. Полицейският орган може да преценява генерално и във всеки един момент. Лицето Х не му е симпатично, прибира го, защото е отправял ругатни и няма механизъм, по който човекът да може да докаже, че това не е така.

Този закон е напълно рестриктивен и скалъпен набързо, но сега се прилага”, каза председателят на фенклуба на "сините".

“Създава се впечатление, че ние сме една изключително мощна организация, едва ли не държава в държавата, което е смехотворно", завърши Хиндлиян.