Феновете на Нафтекс излязоха с декларация, в която обвиняват Черноморец, че си присвоява успехите им. Ето и автентичният текст:

"Поводът за тази наша декларация са зачестилите неточности и грешки в медиите, които понякога преминават в откровени лъжи и опити за дезинформация по въпросите, касаещи футбола в град Бургас, неговата най-близка история, процесите и развитието на този спорт в града ни.

Нямахме никакво намерение да се занимаваме с широкомащабната и скъпа рекламна кампания на ПСФК "Черноморец", макар че като граждани и данъкоплатци имаме право да зададем въпроси как и откъде едно дружество с 50% общинско участие може да си позволи подобна PR акция и дали няма да се окаже, че ние си плащаме, за да бъдем облъчвани с не особено приятни за нас послания. Нямахме намерение да взимаме и отношение по съдържанието на тази рекламна кампания, макар да има много моменти в нея, които смятаме, че са неточни и неверни.

Някак странно тази пропагандна акция съвпадна като време и послания със зачестили материали в медиите, в които, иначе уважавани журналисти, правят необичайни „грешки" и „пропуски" във фактологията, коментирайки последните събития, свързани с областта на футбола в нашия град.

За съжаление в последните седмици в медиите се наблюдават смущаващи опити към името на "Черноморец" да бъдат прикрепени постиженията и успехите на отбора на "Нефтохимик". Бихме отдали това на некомпетентността на въпросния журналист, но случаят съвсем не е единичен и вече започва да се превръща в линия и модел, който съзнателно се следва.

На няколко пъти бяха правени коментари, присвояващи многобройната посещаемост на мачовете в "Лазур" през 90-те години на сегашния отбор на "Черноморец" и поставяне на знак за равенство между двата бургаски отбора. Винаги сме били водени от убеждението, че макар подобни опити за кражба на идентичност да не са прецедент, то само футболни лаици биха влезли в тона на подобно говорене. Затова и публикациите на уважавани от нас медии и журналисти будят недоумение и пораждат основателни въпроси. Дори преди няколко дни в прав текст в една спортна телевизия беше споменато, че "Черноморец" се явява наследник на "Нефтохимик".

За нас като бургазлии са неприемливи и дори обидни непрекъснатите призиви за футболно събуждане към гражданите на Бургас. Ние смятаме, че градът ни е достатъчно буден за нещата, които се случват във футбола, и показателен факт за това е публиката на мачовете на "Нефтохимик" от началото на сезона, която надвишава броя на хората по трибуните на много от стадионите в "А "група. Абсурдни са опитите да бъде търсен наследник на "Нефтохимик", след като отборът ни съществува и продължава да радва хилядите си привърженици. Силно се надяваме всичко това да е обикновена грешка, която не е породена от желанието мащабната рекламна кампания на ПСФК "Черноморец" да премине в опит да бъде присвоена славната история на "Нефтохимик". Фактът, че "Черноморец" днес играе на стадиона, който от построяването си през 1967 година винаги е бил дом на "Нефтохимик", както и огромният брой играчи и треньори, които преминаха от нашия клуб в "Черноморец", не могат да бъдат причина успехите на нашия отбор да бъдат приписвани на друг.

Истината е, че не очакваме медиите да си спомнят, че този стадион, на който днес играе "Черноморец", е всъщност стадионът на "Нефтохимик", построен от "Нефтохим", за да се ползва от нашия отбор! Не очакваме, когато се говори и пише за успехите и правилния модел на школата на "Черноморец", да се отбелязва, че това всъщност е цялата школа на Нефтохимик, която през изминалото лято беше прекръстена! Не очакваме и някой да зададе на футболните функционери в град Бургас въпроса как, защо и в чий интерес "Нефтохимик" днес играе във „В" група, без да е изпадал!
Очакваме обаче поне да не се подменя историята и да се спре медийният модел на отразяване, който размива границите, за да краде идентичност!

Фенклуб Нефтохимик