Феновете на Нефтохимик разпространиха до медиите отворено писмо, в което изразяват загрижеността си към бъдещето на клуба и футболната база в Бургас. В тази връзка те задават няколко въпроса на кмета на общината Димитър Николов.

Отворено писмо от клуба на привържениците на ПФК Нефтохимик 1962 (гр. Бургас)

„Подбудени от натрупалите се проблеми около нашия футболен клуб, липсата на техни решения и видимото нежелание от страна на мажоритарния му собственик – Община Бургас, решихме да зададем няколко въпроса по наболелите проблеми с Нефтохимик и футболната база в град Бургас. Отнасяме ги към всички медии и цялата общественост чрез това писмо, тъй като не съумяхме да го направим в едно предаване по бургаска медия, в което господин Димитър Николов гостува веднъж на два месеца с цел участие в пряка линия със зрители и отговори на различни техни въпроси по казуси от всякакво естество. В пряката линия на предаването бяха зададени множество въпроси, свързани с ПФК Нефтохимик 1962, но, по една или друга причина, водещият на формата не зададе нито един от тях на своя гост.

Ето част от въпросите, които искахме да зададем на г-н Николов, част от които са свързани с негови обещания:

1. Как вижда г-н Николов общинския клуб Нефтохимик след 5 години примерно? Като визия, развитие, резултати и има ли собственикът, а именно - Общината, стратегия за дългосрочно развитие?
2. Как в Бургас се намират средства и терени за четири басейна (единият с олимпийски размери), четири спортни зали (едната ще бъде втора по големина в България), тенис кортове, а дори и за ледени пързалки, но за стадион за футбол все не стигат парите и местата? Та дори и за обещания такъв в ж. к. „Славейков“. Има ли реално решение, освен покрай изборите.?
3. Само за събарянето и разчистването на стадион „Христо Ботев" в Пловдив са изразходвани 11 милиона евро. За довършването му, който е идентичен като капацитет със стадион „Лазур“ в Бургас, са необходими още 29 милиона лева. Стадион „Лудогорец Арена" струва 30 милиона лева. Той е от висока 4-та категория, но с по-малък капацитет. При окончателното му завършване ще побира малко над 13 000 души. Пита се, защо Община Бургас умишлено бездейства и не реши проблема с голям общински стадион, след като в града има готов такъв и тя може да го придобие за 4 пъти по-ниска цена от реалната?
4. Г-н Николов дали е съгласен да се организира съвместна среща с г-н Павел Бошнаков (спонсориращ Нефтохимик) и феновете на тима, и готов ли е да се инициира такава среща?
5. Колко пари получава Нефтохимик пряко от Община Бургас, като 78% общински футболен клуб за един сезон и достатъчно лисе отделят средства според вас?
6. Тези дни се появи информация по медиите, че парите за спорт в Община Бургас през 2018-та година ще намалеят с около100 000 лева . И как може да се стимулира един спортист без финанси?
7. Защо не направиха ледена пързалка върху терените на ДФШ „Звездичка" и имат ли лоби от тази детска школа в общинския съвет?
8. ДФШ „Звездичка“ има деца от всички детски градини, вярно ли е че се плаща на месец по 20 лв., за да се играе в школата им? И футболът само до 14-годишна възраст ли ще го развиваме? Защото след това няма терени, където да тренират по-големите възрастови групи?
9. Г-н Николов знае ли какво става с бургаските деца, трениращи футбол, когато навършат 15 години и че трябва да тренират вече на големи терени, каквито в и около града почти липсват? И затова тези деца и юноши предпочитат Разград, Пловдив, Варна или София, които явно са по-удачни за тяхното футболно развитие и бъдеще в обществото, вместо да се реализират в своя роден град.
10. Не е ли тъжно, че в Бургас скоро едва ли ще има истински професионален футбол, както и свой голям стадион? Защо в Бургас е необходимо да играят Ботев (Пловдив), Лудогорец или Черно море (Варна), за да има интересни мачове от европейските клубни турнири и не е ли тъжно, че град с претенции за толкова големи възможности, не може да поддържа или съдейства за това Бургас да има силен футболен отбор.“