В четвъртък от 18,00 часа в зала 1 на столичния хотел „Родина" ще бъде учредено сдружение с нестопанска цел „Червени сърца” („Red Hearts”). Инициатори са група привърженици на ЦСКА от различни поколения и професии. Идеята е за първи път у нас гражданската активност в областта на спорта да бъде формулирана чрез ясна законова рамка и програма. 

В член 1. на Устава на организацията е записано, че „Червени сърца” е автономно, доброволно, демократично, самоуправляващо се неполитическо сдружение с нестопанска цел, обединяващо юридически и физически лица, които са съмишленици на идеята за популяризиране на спорта и физическото възпитание. По-нататък в статута е отбелязано, че сдружението има за цел да консолидира привържениците на ЦСКА (София) в България и чужбина в интерес на спорта и за създаване на по-добра обществена среда.

Основната идея наред с приноса за възпитанието на подрастващите и предпазването им от негативните явления на съвременността е приобщаването на все повече хора от всички възрасти към традициите и ценностите на „армейския" клуб. За тази цел сдружението ще предлага различни обществени форми за популяризиране на славната история на ЦСКА, за работа с ветераните, децата и юношите. Предвидени са инициативи и турнири за подпомагане на подрастващите, на хора в неравностойно положение, както и съвместни дейности с общински, държавни и частни организации за реализиране на общи програми. Естествено цялата многопосочна активност на сдружението ще се осъществява в тясно сътрудничество с ПФК ЦСКА АД и Националния клуб на привържениците на ЦСКА.

На учредителната сбирка в четвъртък в хотел „Родина" ще бъде предложен проект за Устав, в който се предвижда избирането на Управителен съвет и председател, както и определянето на встъпителен и годишен членски внос. В основния документ на организацията са записани всички детайли по участието, управлението и контрола на средствата и дейностите. По този начин за първи път у нас доброволната гражданска инициатива в областта на спорта ще бъде регламентирана според националното и европейското законодателство за реализация на заявените общественополезни цели.

Инициаторите канят привържениците на ЦСКА от всички региони на България, както и съмишленици на предложените идеи, в четвъртък (29 октомври) в зала 1 на столичния хотел „Родина". По време на учредителната сбирка всеки от присъстващите ще може да се запознае с Устава и проектодокументацията и да участва в избирането на управителните органи. Оттам нататък процесът на приобщаване ще продължи за всички, които виждат своето място в сдружение „Червени сърца"./БЛИЦ