Днес известният треньор Ферарио Спасов навършва 60 години. Роденият в Дупница младеж има своята футболна закваска, тъй като баща му Иван Спасов е бивш футболист на отбора от Ловеч, който тогава носи името „Кърпачев“. И Ферарио започва като нападател и халф в този тим. Там играе от 1979 до 1983 г. и после от 1986 до 1993 г. в над 350 мача. Междувременно за два сезона облича фланелката на плевенския „Спартак“. 

Треньорската му кариера започва в „Олимпик“ Галата през 1995 г. и преминава във варненския „Спартак“ през 1996 г. Лятото на същата година се случва нещо, което коренно променя професионалното му бъдеще. Ловешкият клуб е поет от 

бизнесмена Гриша Ганчев, който назначава
за треньор именно Ферарио Спасов,


а името вече е „Литекс“, както се нарича и едноименната фирма на Ганчев. По това време местният отбор се подвизава в „Б“ група, след като в предишните години вече е направил своя дебют сред майсторите. Ганчев обаче си е поставил за цел не само влизане в „А“ група, но и… шампионска титла. А Спасов трябва да бъде този, който да претвори желанията му в реалност. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

 И отборът тръгва към набелязаната цел, нижейки победа след победа. Междувременно „Литекс“ достига до четвъртфинал за Купата на България, където негов съперник е не кой да е, а „Левски“. Това обаче съвсем не смущава играчите от Ловеч, които побеждават „сините“ у дома с 2:0. На реванша на „Герена“ още през първото полувреме те повеждат с 1:0 и сякаш нищо не е в състояние да ги възпре по пътя към полуфинала. Но след почивката настъпва пълен обрат и „Левски“ стига до 3:1 минута преди края. И при този резултат „Литекс“ се класира, но след корнер пред вратата му настъпва невъобразимо меле, в което участие взима и включилият се в атаката вратар Димитър Иванков, и в крайна сметка топката спира в мрежата – 4:1 за „сините“, които се класират за полуфиналите.

Това е сериозен удар по амбициите на „Литекс“, но ловешкият тим завършва на първото място в „Б“ група и добива право да участва сред майсторите. Въпреки че печели визата за „А“ група, старши треньорът Ферарио Спасов е сменен с Драголюб Беклавац за няколко месеца. През септември 1997 година Димитър Димитров (Херо) заема мястото на сърбина. Под негово ръководство отборът се превръща в шлагерът на сезона, финиширайки като шампион на България. И все пак Спасов е помощник на Херо и също има своя дял в завоюваната титла. Но след това се извършва поредната „голяма рокада“ и на мястото на Димитров се завръща… Ферарио Спасов. 

Това е и неговият шампионски сезон!

„Литекс“ завършва на първо място през 1999 г. и се превръща във втория отбор от провинцията след варненския „Владислав“ (през 1925 и 1926 г.), който става шампион в две последователни години. А Спасов се доказва като добър специалист, който разбира футбола и умее да наложи своето виждане за играта. През есента на същия сезон Литекс с Феро нанася най-голямата загуба в историята на ЦСКА, газейки с 8:0 в Ловеч. 

Впоследствие рокадите на треньорския пост продължават и след като е сменен, Спасов отново е върнат през 2000 г., за да се задържи там чак до 2003 г. През този период Ферарио печели купата на страната през 2001 г. и вече има в личния си актив двата най-ценни футболни трофея на България. Така успехите му с „Литекс“ бележат върховите му постижения в кариерата.

През февруари 2004 г. Ферарио Спасов малко изненадващо застава начело на ЦСКА. Тук той е под постоянен „мониторинг“, защото разликата между това да си треньор на „Литекс“ и ЦСКА е огромна. По ирония на съдбата, с ЦСКА той достига до финала за Купата на България, а съперникът му там е… „Литекс“ с треньор Люпко Петрович. След оспорвана борба мачът завършва 2:2, а при дузпите играчите от Ловеч са по-точни и купата заминава за провинцията. 

Ударът е тежък и за ЦСКА, и лично за Ферарио.

Неизбежно феновете на „червените“ свързват неговото име с миналото му в „Литекс“, въпреки че той няма абсолютно никаква вина за загубата, тъй като дузпите винаги са били лотария. Спасов изкарва на ветровития пост до февруари 2005 г. и след една година напуска столичния клуб.

Следващите години изменчивата треньорска съдба го пренася в „Дунав“, отново в „Литекс“, на два пъти в пловдивския „Ботев“ и в „Монтана“, „Етър“, „Спартак“ Плевен, „Берое“, „Левски“ Лом. Беше треньор на юношеския национален отбор до 17 години, както и директор на Детско-юношеската школа на „Ботев“ Пловдив. Сега е начело на „Севлиево“, в него има още хляб и нито един клуб няма да сгреши, ако заложи на него като треньор.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ