Бившият треньор на ЦСКА и Литекс Ферарио Спасов даде интервю за агенция БЛИЦ. Специалистът, който спечели две титли с ловчанлии като треньор, в момента работи в Академия Литекс. Селекционер е и на националния отбор на България за юноши, родени през 1994 година. Ето какво каза Феро за Литекс, ЦСКА, националните гарнитури и разбира се, голямата му любов – тежкия рок.

-Г-н Спасов, задава се големия концерт на AC/DC. Ще присъствате ли?
-Няма да успея да дойда в София, тъй като по това време ще пътуваме за Германия. Заминаваме за Кайзерау с националния отбор (набор`94), имаме да връщаме контрола. Много съжалявам, че няма да мога да гледам концерта, това е една от любимите ми групи. Страшно ме е яд, но какво да се прави.

-На колко рок концерта сте бил и какво ви дава тази музика?
-Да ви кажа, по онова време, когато бях неизвестен, съм бил на почти всичко, което е било у нас. След това като навлязох във футболните среди не ходех толкова често. Но това, че не съм присъствал на концерти в последно време, не ми пречи да си остана фен на рока и да следя всичко. Знаете, че съм привърженик на твърдата музика от малък, и до ден днешен си останах такъв.

-Бил ли сте на концерт в Каварна, след като Цонко Цонев започна да налага традицията да има рок дни в града?
-Не съм. На такива концерти обаче ходят най-крайните фенове на ЦСКА, Левски и Ботев. Това са истинските рокаджии. Появяването ми на подобно място може да даде повод на някои хора да го интерпретират по неприятен начин. Затова избягвам да посещавам концерти напоследък.

-А ако ви видят на чалга концерт, няма ли да е по-лошо?
-(смее се). Как на чалга концерт. Това е края наистина. На такова място никога не може да ме видите. Не може да се случи просто. Дори и на чалга дискотека или каквото и да било. Аз съм абсолютен противник на този стил музика.

-Концертите на поп-фолк изпълнителите обаче са по-евтини. Това ли е причината хората да ги посещават?
-Това е само една от причините. Ще ви кажа другите. Народът иска да гледа силиконовите цици на певиците и епилирания гръб на Азис, с извинение. От тук идват и чалга футболистите. Животът ни е чалга, всичко се превърна в чалга в България. Този стил дори ми е неудобно да го коментирам, това е най-пошлият тип музика. Правя изключение за народната музика, македонската и въобще фолклора на страната, който обичам и слушам.

-Какво е било да посетиш рок концерт по времето на социализма?
-О, беше много трудно. Просто тогава не се допускаха такива групи да идват в България. Нали се сещате, ще деморализират обществото. И все пак имаше концерти, ходех на “Златни струни”, “Щурците” правеха уникално шоу.

-Ще стане ли Литекс шампион?
-Със сигурност. Не знам дали има някой, който се съмнява в това. Съвсем заслужено ще бъде, защото играхме добре през първенството, а и останалите отбори като че ли не искаха да станат първи.

-Имате участие в първите две и засега последни титли на Литекс. През 1998 година бяхте помощник треньор, а на следващата година вече бяхте треньор. Тогава или сега бе по-лесно на Литекс да стигне до върха?
-Тогава и двете титли ги спечелихме при много по-силна конкуренция. Помните с какви футболисти разполагахме. Беляков, Стефан Колев, Юруков, Стойчо Стоилов. Чужденците също бяха класни – Буши, Хаджи и Мота. ЦСКА и Левски също имаха съвсем друга класа играчи. Настоящата титла на Литекс обаче също ще бъде заслужена. Няма обаче да си заровя главата и да скрия, че конкуренцията е на обидно ниско равнище.

-Ангел Червенков ви беше помощник в ЦСКА. Вярвахте ли, че от вечния асистент той ще постигне такъв успех?
-Ако трябва да използвам твоите думи, Ангел намери сили да излезе от сянката на вечния помощник и да натрупа опит. Застана начело на отбора в много труден момент и се справи, независимо какво се пише и говори за него. С помощта на отбора и собственика резултатите са на лице. Той умело мина подводните камъни и заслужено ще триумфира с титлата. Това показва, че времето му на помощник е минало. Много се радвам за него и екипа му. Той доказа своето място под слънцето и ще се развива нагоре. Опитът, който натрупа като помощник, сега му дава предимство пред останалите треньори.

-Как ще коментирате Любо Пенев, който не натрупа подобен опит на помощник, а се гмурна на дълбокото в ЦСКА?
-Много харесвам Любо като държание и манталитет. Това за съжаление е нещо, което не върви в България. Мисля, че той изпревари времето, когато трябваше да бъде начело на ЦСКА. Вярвам, че един ден ще се върне и вече ще има опит да издържи на напрежението. Любо не е казал последната дума в българския футбол.

-Всички се борят за Европа, но представянето на родните отбори е почти трагично. Какво очаквате от Литекс това лято?
-На всяка цена първо трябва да има освежаване на отбора. Работи се върху това. Литекс има голям шанс, тъй като това е последният сезон, в който нашите отбори ще се радват на добър коефициент в Европа. Г-н Ганчев е доказал, че когато има добра възможност, винаги я хваща. Скептичен съм, че ще играем в Шампионската лига, но Лига Европа е напълно постижима цел.
Най-лошото е, че първенството ни е меко казано слабо. Имам чувството, че ние гледаме ветераните в българските отбори, а не момчета, които искат да пробият и да се развиват. Пасовете, атаките, всичко е толкова бавно, че все едно наистина тази игра при нас е на забавен каданс.

-Академия Литекс – с това ли ви се занимава? Има ли деца, за които спокойно можете да кажете, че са бъдещето на клуба?
-Така стана, че попаднах в много добър период на отбора. Не съм казал, че това ще е края на кариерата ми или че с това ще се занимавам завинаги. Факт е, че излизат момчета, които играят в първия отбор. Има по 2-3 деца във всяка възраст, за които ще се говори. Треньорите във всяка възраст смея да твърдя, че са най-добрите в България. Докато в Левски и ЦСКА проблемите не са от липсата на млади специалист, а на липса на условия за работа.

-Ако ви поканят в ЦСКА, ще приемете ли?
-Ще ви кажа честно, че в този момент не ми се работи като старши треньор, просто не ми се връща. На това ниво, което се създаде и при този слаб футбол, не се виждам да се занимавам с тази дейност. Концентрирал съм изцяло в Академията. Що се отнася за ЦСКА. Поех отбора твърде млад, но не съжалявам за нищо. Това беше позитивен период в моя живот, направих хубави неща, имах принос за шампионската титла през 2005 година.

-Защо хората казват, че не сте имал манталитет за треньор на ЦСКА?
-Какъв манталитет? Преди няколко години за един или два равни мача те уволняваха. И то равенства срещу Левски или срещу друг по-стойностен отбор. А не като сега, да те бият отбори, събрани от кол и въже. Тогава се радвах на доверие от страна на собственика и категорично заявявам, че се разделихме професионално и като приятели. Не е важно дали имаш, или нямаш манталитет, а дали постигаш резултати. Само през есента на 2004 година вкарахме 60 гола, биехме с по шест, седем на нула. После видях какво направиха специалистите с манталитет, оставиха си ръцете в ЦСКА.

-Следите ли какво става сега на “Армията”? Как ще коментирате постоянните скандали?
-Ако спре тази говорилня, ще бъде позитивен момент. Там всичко лошо идва от това, че бивши футболисти, треньори, ветерани и деятели не спират да говорят. Всеки дава мнение, а никой не прави нищо добро за ЦСКА, освен собствениците разбира се. Ако се ограничи това говорене е вмешателство в работата на шефове и треньори, клубът ще бъде в по-добра светлина.

-Вие сте начело на националите, родени 1994 година. Защо юношеските и младежките гарнитури се представят зле?
-Не са поставени в конкурентна среда в първенството. Това е най-простият отговор. Няма първенства, няма турнири, няма международни мачове. До 16 години тези деца играят измислени първенства по групите си и като ги вземеш в националния отбор, някой те разкрива, че нищо не правиш. Рецептата е елитен футбол, първенства за деца, младша и старша възраст. В Хърватия само за една година има 28 турнира за юноши. Е, кога ще ги стигнем. На нашите млади юноши им трябват мачове с връстниците им от Байерн (Мюнхен), Реал (Мадрид), за да трупат опит. Да излязат и да имат самочувствие, а не още от съблекалнята съперникът да те води с 8:0.

-Мнението ви за “А” националния отбор. Как се справя Станимир Стоилов?
-Магьосник да си, не може да се оправиш. Повечето футболисти мислят за кариерите си. Имаме едни Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров. Кажете ми кои от останалите играят горе долу на някакво ниво. Станислав Манолев и Ивелин Попов се открояват. Ами другите? Как искаме да постигаме резултати, като нямаме играчи.

-Как ще се представим в предстоящите европейски квалификации?
-Песимист съм. Ние само ще участваме. В последните години само това правим, защото е задължително. Но накрая като теглим чертата и нещо не се получава.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ