Някакъв си бизнесмен реши да си направи скандална реклама, обявявайки в родината си, че ще прекръсти Етър на Етър-Диарбекир. Името му е Фейзи Илханлъ – собственик на “виолетовите”.
 
По-кротко, комше! Гледай си там бизнеса и не се мъчи да подпалиш националистическата сламка, че току-виж избухнал огромен пожар. Осигури пари и финансов уют на футболистите, ама не дразни търновци. Че те, приятелю, са от стар български род. Род болярски, наследници на Петър, Асен, Калоян, Иван-Асен II и Шишмановци. Наследници на онези храбри и велики люде от края на XIV век, които дават живота си, за да бранят свещения град и свещената крепост начело с Патриарх Евтимий.
 
Днес обаче онзи огън, който разни политици опитваха да възпламенят, е загасен. Не се опитвай, Фейзи, да бъркаш в заздравялата историческа рана. Не подпалвай Търново, че ще се изгориш.
 
Скандалната ти реклама явно е плод на някакви комплекси или (не дай, Боже) на турски шовинизъм. Етър обаче не е твой, макар и собственик да се пишеш ти. Етър е на търновци, Етър е част от историята не само на старопрестолния град, но и на България. Етър го е имало преди теб, ще го има и след теб.
 
Иначе – бравос за промоцията и за влизането в “А” група. Аплаузите са и за твоя милост, и за младия и амбициозен треньор Цанко Цветанов, и за футболистите. Но не посягай на свещеното име Етър. Не го прекръствай. Ти си нямаш грам представа какво значи да ти отнемат името и да те прекръстят. Попитай тези хорица, които са родени на нашата земя и говорят твоя роден език. Това, меко казано, е грях, Фейзи ага!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ