ФИФА най-накрая позволи трансфера на Даксон да Силва от Локомотив (Пловдив) във Вашку да Гама. По този начин "смърфовете" ще получат финансова инжекция, като в понеделник се очаква новият клуб на халфа да преведе 180 000 евро в касата на българския клуб.

Дълго време сделката беше под запор, а бразилската федерация не искаше да картотекира Даксон. Причината бе, че тя бе финализирана в последния ден на трансферния прозорец за Бразилия - 20 юли.

25-годишният полузащитник подписа контракт до 2013-а. Тогава обаче Вашку да Гама не преведе веднага парите, а Локо (Пд) не изпрати жълтата карта и пазарът затвори. Даксон и мениджърът му наеха адвокати, които обжалваха пред ФИФА. В крайна сметка те спечелиха и футболистът вече може да рита за бразилския гранд. От края на юли той тренираше с тима само за здраве и дори не получаваше заплата, тъй като клубът нямаше правно основание да му плаща.

"Адвокатите ни уведомиха, че са получили документ от ФИФА, с който световната централа е дала разрешение трансферът да бъде финализиран с плащането. В хофа на казуса бе установено, че сделката бе направена в срока за трансферния пазар. Сега ни остава само да платим", заяви изпълнителният директор на Вашку да Гама Даниел Фрейташ.