Международната асоциация на професионалните футболисти (ФИФПро) скочи на Локо (Пд) заради решението на клубния бос Веселин Марешки да изправи играчите пред детектор на лъжата. Аптекарският бос настоя за това заради съмнения, че може да има хора в отбора, които са играли симулативно при загубата от “Ботев” (Вр) с 0:1.

Адвокатът на ФИФПро Вил ван Меген обаче е категоричен, че подобно разследване е крайно тревожно.

“Във ФИФПро сме сериозно обезпокоени от решението на ръководството на Локомотив (Пловдив). Имаме сериозни критични бележки към това решение. Детекторът не може да бъде доказателство", коментира ван Меген.

"Мнозина учени критикуват използването на детектора на лъжата. Те не са убедени, че този способ може да гарантира, че някой казва истината или лъже”, допълни юристът.

"Професионални футболисти може да участват в уреждане на мачове, но този процес никога не започва от самите играчи", се казва в специална декларация на Асоциацията.

От Българската асоциация на професионалните футболисти, която е част от структурите на ФИФПро са уверили, че ще следят случая с играчите на Локомотив Пловдив.