С премиерата на филма "Стоичков" ще бъде закрита международната програма на фестивала София Филм Фест 2012. Целта на документалния филм е да разбие досегашните клишета за личността му и да разкрие чувствителния човек, скрит зад образа на гениален футболист, показан с всичките му противоречия без излишен блясък. Премиерата ще е на 18 март.

Сценарист и режисьор на филма за Камата е Борислав Колев, а продуцент - Димитър Гочев. Филмът представлява драматичен разказ за спортната кариера и бурната житейска съдба на най-известния българин по света - Христо Стоичков.

"Зрителите ще се срещнат с един Стоичков, който се различава драстично от неговия клиширан медиен образ – такъв, какъвто не го познават и на места, където не са го виждали", обещава филмовият критик Борислав Колев, страстен футболен фен.

Противно на очакванията Стоичков приел предложението за филма още, когато през юли 2009 година Колев и продуцентът Гочев му се обадили по телефона и му разказали за идеята си. Малко след това обсъдили детайлите по филма и на живо.

"В голяма част от българските медии Стоичков е представян еднопланово, като се набляга на жълториите и негативизма. Това е и една от причините понякога да е агресивен към представители на отделни медии – един вид защитна реакция, защото много помия се е изляла отгоре му, много лъжи е чул и прочел за себе си и своето семейство. А той не понася безпардонното нахлуване в личното му пространство", категоричен е авторът на филма за спортната ни легенда.

Снимките на "Стоичков" започнали в началото на март 2010 г. от Южна Африка и продължили на най-важните за кариерата му места в България и Барселона. Филмът е заснет за една година и четири месеца, поради заетостта на Ицо и пълното съобразяване с напрегнатата му програма. Но пък това помогнало на снимачния екип да опознае добре футболиста.

Един от любопитните акценти в документалния разказ за Стоичков е специалното му отношение към киното и изкуството въобще. Друга любопитна подробност за зрителите е фактът, че в Барселона наистина обожават Камата и то толкова време, след като е прекратил кариерата си. Хосе Карерас, един от големите фенове и близък приятел на Христо, в специалното си интервю за филма признава: "За всички нас идването на Стоичков в Барселона беше Божи дар."