Истински фурор предизвика благотворителният търг на фондация „Национали 94“, която беше учредена от легендите на българския футбол от Мондиал`94, където България завършва на четвърто място в света. Аукционът с атрибути на участниците в легендарното Американско лято на „лъвовете“ събра над 450 000 лева, съобщава "Код спорт".

Събитието се проведе във вторник вечер в столичен хотел, където единствените отсъстващи от 22-ата футболисти от САЩ бяха Емил Кременлиев, Илиян Киряков, които имат ангажименти, борещият се с коварна болест - Петър Хубчев и покойният Трифон Иванов.

Множество бизнесмени заплатиха по минимум 1000 или 1500 лева за куверт, а след това дадоха сериозни суми за част от футболните артикули.

Президентът на българското таекуондо Слави Бинев плати 100 000 лева за фланелката на Христо Стоичков от мача с Гърция на Световното в САЩ. Тогава Камата реализира два гола за българския успех с 4:0. Екип на Стоичков от мача с Аржентина (2:1), когато той бележи първото попадение за „лъвовете“, събра също 100 000 лева. Те бяха платени от професор Николай Вълчанов.

Бизнесменът Владимир Житенски брои 60 000 лева за футболните обувки на Стоичков, с които бележи два пъти за историческата първа победа на България на световни финали – 4:0 срещу Гърция. Тодор Батков плати 20 000 лева за оригинална топка от САЩ`94 с подписите на всички играчи, като обяви, че я дарява на музея на “сините” на стадион “Георги Аспарухов”.

Фланелки на Краси Балъков от мачовете в Щатите бяха продадени съответно за 15 000 лева за червена и 10 000 лева за бяла. Настоящият генерален спонсор на Левски Мило Борисов закупи за 12 000 лева обувките на Даниел Боримиров и за 10 000 лева специална сребърна монета, дарена от Наско Сираков.

Бутонките на Йордан Лечков от осминафинала с Мексико бяха закупени за 10 000 лева, а неговата фланелка в титулярния бял цвят бе закупена от кмета на София Васил Терзиев за 7000 лева. Собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски плати 5000 лева за специален плакет направен със снимките на всички играчи участвали на Мондиала в САЩ и в квалификациите преди това, който бе предоставен от помощник-треньора Красимир Борисов.

5000 лева бяха дадени и за екипа на резервния вратар Пламен Николов, спасил 12 удара за 45 минути срещу Швеция в мача за третото място. Обувките на Велко Йотов бяха закупени за 10 000 лева. Имаше и още продадени артикули на по-ниска стойност. Те бяха дарени от Георги Георгиев, Йотов и Краси Борисов.

Христо Стоичков пък подари на всички свои съотборници и треньори специална картина от първата победа на България.

Милионерът Владимир Житенски обяви, че всичките неща, които е закупил на търга ги дарява на музея на Христо Стоичков, тъй като това са национални богатства и феновете трябва да им се радват, а не да седят в дома му.

Професор Николай Вълчанов, който е близък приятел на Камата и призна, че в дома си има личен музей на най-успешния футболист на България, взе решение, че подаряваните му фланелки и различни футболни аксесоари от Стоичков, както и закупените от търга неща, ще ги дари на музея “Зала на Славата - Христо Стоичков”.