Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев гостува в БНТ, където говори по актуалните теми в родния футбол и след решенията на Изпълкома на централата. Едно от тях беше за удължаването на договора с "Нова Броудкастинг Груп" за ТВ правата с още 5 години.

"Съгласно договора, една година преди изтичането се започват преговори, и ако се стигне до съгласие, се подписва нов контракт. В момента благодарение на кризата, средствата в световен мащаб намаляват. Това означава по-малко средства. Приходите за футбол, за бизнес стават по-малко. Ние успяхме да постигнем цена, същата като миналата година, въпреки пандемията. Разпределението на парите се решава от ПФЛ и самите клубове. ПФЛ ще ги събере и ще дискутират. Ще решават кой клуб какви средства да получи. Ние с този договор постигаме същия размер като миналата година при положение, че в цял свят приходите намаляват. Имаше предложение клубовете да получат 95%, а БФС да получи 5%. Досега беше 90/10", каза Фурнаджиев в студиото на БНТ.

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Само ще дам пример, че клубовете в Сърбия и Хърватия получават по-малко от ТВ права в сравнение с нашите отбори", подчерта бизнесменът. 

Страхотна новина за футболните ни клубове: Още 32,5 милиона лева от ТВ права

"Не бих казал, че промените във формата са козметични. В момента форматът, който съществува не позволява да има интрига до края. Новата промяна е свързана с това, че втората осмица се разделя на две четворки и интригата ще бъде до край - кой да бъде седми и да играе бараж за Лига Европа, кой да не изпадне", каза Фурнаджиев.

"България в момента няма ресурс за 16 отбора в елита. Виждате какво е положението - има клубове, които изнемогват, не могат да плащат заплати. Даже 14 отбора са много, това е мнението ми", подчерта той.

"Крайният срок за лицензиране е 30 юни. Аз не се занимавам с това. Лицензионната комисия е независим орган. Цяла България знае състоянието на всеки клуб. Това са документи, договори, споразумения. Нужно е време за обработката им. Ако отговорят на закона, им се издава лиценз", каза Фурнаджиев и добави - "Има вероятност някои клубове да не покрият критериите за лицензи, но нека изчакаме, има още няколко дни". 

"Кризата се отразява на всички зле. И по отношение на финансите. Но трябва обществото да се научим да живеем с това. Пандемията не си е отишла. Мерките трябва да се възприемат от всички и да се спазват. Особено на стадионите, но не само", добави Фурнаджиев.

"Не бих казал, че е грешка, че има фенове на мачовете. Грешка е начинът на поведение. Трябва да се научим да живеем по нов начин, да се носят маски", подчерта бизнесменът. 

"Възможно е първенството да приключи пред празни трибуни. Щабът решава, а ние ще се съобразим с тях. Дисципът не може да налага глоби. Но от здравна инспекция могат да санкционират, ако се налага. В нашия устав нямаме заложени такива санкции. До момента тестването за коронавирус е поемано от БФС. Има финансов ресурс за това, осигурен е", добави Фурнаджиев и обясни за замразяването на проекта за въвеждането на системата ВАР в България - "Коронавирусът го наложи. Искахме да вземем системата под наем, а той е доста скъп. Ако сега ги платим и няма мачове, тези пари ще отидат на вятъра. Три месеца първенството беше прекъснато".