В УВЦ "Юрий Гагарин". в СОК "Камчия" се състоя официалното откриване на третото издание на Национален детски диабетен лагер "Докосни дъгата". Лагерът е за около 70 деца и младежи със захарен диабет, за които в следващите дни ще се грижи екип от лекари, психолози, педагози r родители.

Тази година лагерът е част от дейностите по проекта на асоциация "Докосни дъгата" с председател д-р Денислава Ангелова и Министерство на младежта и спорт "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2018 г.

Д-р Денислава Ангелова, председател на асоциацията, приветства всички малки и големи гости, като в речта си подчерта, че тази година лагерът минава под мотото "Да на спорта, не на агресията!". Д-р Ангелова посочи, че спортсменството е най-важното нещо. "Най-добрият начин да решиш един конфликт е диалога", посочи тя.

Специална програма съпътства откриването, като акцент в нея беше безпрецедентното обединение на водещите футболни клубове в страната. Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия, Ботев, Черно море и Дунав застанаха рамо до рамо в името на каузата. БФС също подкрепи инициативата на Асоциация "Докосни дъгата".

Футболисти, треньори и легенди, сред които Георги Петков, Илиан Илиев, Васил Панайотов, Георги Велинов, Пламен Николов, Светлин Симеонов, Валентин Станчев и Филип Кръстев, излязоха с общ призив, обединени около толерантността и направиха празника на децата незабравим. БФС също подкрепи инициативата на асоциация "Докосни дъгата", а всеки един от представителите на отборите поздрави лично младежите и им донесе футболни екипи като подарък. След това проведоха тренировка с тях на игрището на комплекса, като заниманието премина при много положителни емоции и радостни възгласи.

В края на спортното мероприятие капитанът на Славия Георги Петков изнесе спечелената преди няколко месеца Купа на България, трофеят събра малки и големи в обща снимка, придружена от общ призив: "ДА НА СПОРТА! НЕ НА АГРЕСИЯТА!".

Много усмивки и добро настроение в първия ден от лагерната смяна край морето донесоха пък популярните варненски шоумени от "Тутурутка", които въпреки, че са в разгара на националното си лятно турне, с охота приеха да бъдат част от тържеството на децата. В музикалната програма се включиха още гласовитата Есил Дюран, солистката на ансамбъла на българската армия и финалист в "Гласът на България" Емилия Валенти, както и Яна Каменова.

Откриването на детския диабетен лагер уважиха още проф. Вальо Игнатов от МБАЛ "Св. Марина - Варна, зам.-изпълнителния директор на СОК "Камчия" Лазар Стоянов, Дидо Грънчаров - зам.ректор на МУ-Варна, баскетболния треньор Дарин Великов, Анелия Синабова - представител на ММС, Георги Мирчев - шеф на Зоналния съвет на БФС – Варна и др.