ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Футболни клубове от цялата страна изпратиха писмо до премиера, председателя на Народното събрание, министъра на финансите и министъра на спорта. В него те изказват тревогата си за бъдещето на спорта в България заради предприетите от държавата рестрикции, свързани с бетинг  компаниите.  Инициатор на подетата кампания е бизнесменът Христо Крушарски, който е кандидат за президент на БФС и настоящ собственик на Локомотив Пловдив. 

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ

ДО
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ

ДО
МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ
Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ

ДО
МИНИСТЪРА НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА
Г-Н ДИМИТЪР ИЛИЕВ

Уважаеми г-н Желязков,
Уважаеми акад. Денков,
Уважаеми г-н Василев,
Уважаеми г-н Илиев,

Във връзка с законодателните промени, които целят да ограничат рекламата и промотирането на бетинг компаниите, бихме искали да заявим своята тревога за бъдещето на целия български спорт. 

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Финансирането на професионалните футболни, а и спортни клубове, до голяма степен зависи от спонсорските и рекламни договори с компании за залагания на резултати от спортни състезания. Вече е публично достояние фактът, че като резултат от новите регулации в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. (Държавен вестник, бр.108 от 30.12.2023 г.) букмейкърите ще редуцират драстично рекламните си бюджети, което ще се отрази пагубно на един от малкото бизнес сегменти, подкрепящи българския спорт и в частност футбола. 

В тази връзка настояваме да се обмислят спешни законодателни мерки, които да предвидят данъчни облекчения за компаниите, които рекламират в спорта, както и да обсъдим въвеждането на специални отчисления към българските професионални футболни клубове от приходите на сайтовете за залози. Във всички тези сайтове от години присъстват мачовете от „Първа професионална футболна лига“ и „Втора професионална футболна лига“. 

Всички ние, долуподписаните футболни клубове, се надяваме, че е дошъл моментът, в който да се приложат отдавна въведени в държави като Великобритания, Португалия, Гърция и много други страни в Европа и света добри практики, при които част от приходите на букмейкърите от залагания върху мачовете от съответното футболно първенство да се разпределят под егидата на Министерство на младежта и спорта към футболните клубове - клубове, произвеждащи продукта, благодарение на който се генерират както бизнеса на бетинг компаниите, така и данъчните приходи за държавата. 

Припомняме, че в края на миналата година след промени в данъчното законодателство се очаква букмейкърите да внесат допълнително над 200 млн. лева в приходната част на републиканския бюджет, но за наше огромно съжаление законодателят не предвиди по никакъв начин връщането на част от тези средства в професионалните футболни и спортни клубове и федерации.

Долуподписаните футболни клубове настояваме минимум 20% от данъка, който внасят бетинг компаниите към държавния бюджет да се разпределят в подкрепа на българския футбол, като сме готови да обсъдим и конкретни предложения за въвеждане на данъчни облекчения за професионалните спортни клубове и компаниите, инвестиращи в българския футбол и българския спорт.

С уважение,

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ОТ ФУТБОЛНИ КЛУБОВЕ
ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА И АМАТЬОРСКА ФУТБОЛНА ЛИГА

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!