Име: Габриел Антоан Обертан
 Роден на: 26 февруари 1989 г.
 Играл в: Бордо, Лориен (под наем), Манчестър Юнайтед, Нюкасъл, Анжи, Уигън (220 мача и 14 гола)
 Успехи: Суперкупа на Франция с Бордо през 2008 г.
 В националния отбор: 11 мача и 1 гол за Франция U21


Новата звезда на Левски Габриел Обертан тотално взриви родния трансферен пазар и даде надежди на "сините" фенове, че може да бъде нужната ракета-носител, която да изстреля отбора в европейска отбита. Трансферът на "Герена" е един от последните шансове на французина да докаже, че решението на сър Алекс Фъргюсън да го вземе в Манчестър Юнайтед през 2009 година не е грешка. Защото именно появата на "Олд Трафорд" е онова, което бележи началото и края на футболната му приказка.

Роден на 26 февруари в Пантен (Франция), Обертан стартира ударно кариерата си и на 13 години минава през школата на ПСЖ. Под сериозното влияние на майка си - Кристина, която е учен и държи много на образованието му, се записва в известната академия Клерфонтен, през която са минали Никола Анелка, Луис Саха, Уилям Галас, Оливие Жиру и Килиан Мбапе, и която освен футболни качества, му дава и престижна диплома.

Важността на успехите в училище е това, което го кара да откаже първата от двете оферти от Манчестър Юнайтед. На 15 години той избира да остане във Франция и да заложи на уроците, вместо да търси развитие в академията на "червените дяволи".

"Това беше най-добрият отбор в света. Гледах ги по телевизията и винаги играех с тях във видео игрите. За това мечтаех, но майка ми се оказа гласът на разума. Настоя да ходя на училище и да имам нормално детство. Не съжалявам, че останах във Франция", признава Обертан.

През 2005 година той е забелязан от скаутите на Бордо, с което започва реалната му футболна кариера. Тогавашният му треньор Лоран Блан не му се доверява съвсем и го праща под наем в Лориен, като през това време Обертан блести с младежкия национален отбор на Франция и е обявен за най-добрия в отбора на турнира в Тулон през 2009 година, който се счита за сцена номер 1 за откриване на млади таланти.

Тогава се сбъдват и най-смелите мечти на Обертан, защото следва нова оферта от Манчстър Юнайтед. Талантливият и много бърз французин е гласен за заместник на голямата звезда Кристиано Роналдо, преминал в Реал (Мадрид). Следва трансфер за 3 милиона паунда на 20-годишния Обертан в Манчестър Юнайтед и две години, в които той трябва да докаже, че може и че има място в отбора на Сър Алекс, но... не успява.

Първоначално Габриел шокира местните с високата си интелигентност и познания, включително свободното общуване на английски, испански, италиански, холандски и немски език. Футболните му качества обаче не задоволяват взискателния вкус на фенове и специалисти и той попада сред най-лошите трансфери на сър Алекс Фъргюсън с определението - "Изключително бърз и страхотен в дрибъла, но не толкова добър, когато трябва да ритне топката".

"Работата със сър Алекс не е лесна. Той винаги иска най-доброто. Крещи и се кара, но го прави за наше добро. Независимо дали се казваш Райън Гигс или Габриел Обертан, изискванията му са еднакво високи. Конкуренциятта е онова, което кара Юнайтед да побеждава. Всеки в тима иска да печели, дори на тренировка или на видео игри. Трудно е да си фокусиран, когато знаеш, че  няма да играеш в следващия мач. Когато си млад, просто искаш да си на терена", спомня си Обертан, споделяйки че раздялата с "червените дяволи" е била трудно, но правилно решение. Самият сър Алекс пък определя Обертан като нервен играч, който има нужда да координира скоростта на краката с тази на мозъка си.

Следва трансфер в Нюкасъл, който французинът обяснява с желанието да остане в Англия заради културата и разбирането на местните за футбола. Очакванията рестарт на кариерата му обаче не се случва и тя тръгва надолу (58 мача и 2 гола за 5 години при "свраките"). Мениджърът му в Нюкасъл Алън Пардю първоначално го засипва с похвали, но след това отчита, че Обертан не се открива достатъчно и трудно усеща кога да атакува и кога да задържи топката.

Напускайки Нюкасъл през 2016, Обертан практически напуска сериозния футбол. Преминава в руския Анжи (8 мача и 1 гол) за един полусезон, след което през януари преминава в Уигън с 12 мача и 1 гол до края на сезона.

От това лято е играч на столичния Левски, но все още няма изигран мач за "сините" заради изоставане във физическата подготовка.
ТОДОР ПОЛИМЕНОВ/БЛИЦ СПОРТ