Шумотевицата около уговорени мачове в българския футбол продължава. Един от начините за трупане на солидни печалби от двубои е чрез залагания в нелегални интернет сайтове и букмейкърски къщи извън България. ГДБОП е на път да разбие тази схема.

“Има организирани престъпни групи, които се занимават с незаконни залагания и поставят в зависимост хора, които желаят да участват в такива неща. Това става посредством сайтове извън страната. Предстои да бъде приет закона за хазарта. След като това се случи, въпросните сайтове за залагания ще трябва имат адрес в България и да се легализират. Сървърите им ще бъдат свързани с НАП и министерството на отбраната. Само през 2008 година 1 милиард и 200 хиляди лева са изтекли в тези сайтове. Когато тези букмейкъри посредством новия закон бъдат регистрирани в България, ще носят отговорност и ще плащат данъци в България. Така гражданите ще бъдат защитени, тези букмейкъри ще имат отговорност пред нашата страна. Така ще бъде много по-трудно да се манипулира мачове”, коментира Явор Колев в ефира на Про БГ.

“В ГДБОП нашият сектор “Компютърни престъпления” се изследват всички сигнали. За случая в Своге и футболиста Георги Семерджиев тече разследване, събрани са доказателства, прокуратурата ще прецени кои са годни и делото ще влезе в скоро в съда”, допълни представителят на ГДБОП.

Вицепремиерът Цветан Цветанов разкритикува БФС, че не полага достатъчно грижи в борбата срещу уговорени мачове. “Ние можем да се борим срещу незаконния хазарт и уредените футболни мачове. Може да ги разследваме, но ако получим сигнали от БФС. Централата трябва да е по-активна и компетентна срещу злоупотребите свързани с черното тото”, коментира Цветанов.

“Задържаният играч от Своге Георги Семерджиев има два джипа за 240 хиляди лева, а се осигурява на 240 лева. Не може да докаже произхода на парите, с които ги е придобил. Най-вероятно ги е придобил с минималната си работна заплата”, допълни още министърът на вътрешните работи./БЛИЦ