Спортният юрист Георги Градев отново призова за санкции в българския футбол. Той излезе с открито писмо до футболните клубове да изпратят жалба до БФС и да бъде наказан Миньор (Перник), който излезе с юношите в мача си с Лудогорец и загуби с 0:7.

Ето пълния текст на откритото писмо на Градев:

НА ВНИМАНИЕТО НА ФУТБОЛНИТЕ КЛУБОВЕ ОТ "А" ПФГ!

Предвид безпочвеното твърдение на Борислав Михайлов, че няма как да се санкционира ПФК Миньор Перник за пародията срещу ПФК Лудогорец (които са без вина за това) и предвид общественото недоволство породено от неспортсменското поведение на ПФК Миньор Перник във въпросната футболна среща, предлагам всички клубове от "А" ПФГ да изпратят следната жалба-протест до БФС:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

На 18.04.2012 г., в гр. Перник, се състоя футболната среща от ХХIV-тия кръг на „А" ПФГ между ПФК Миньор гр. Перник и ПФК Лудогорец гр. Разград. Футболната среща завърши при резултат 0:7 за гостуващия отбор. Във въпросната среща ПФК Миньор бе представен от юношеска формация, в която едва ли имаше професионални футболисти (което следва да се установи от БФС).

ПФК ......... счита, че във въпросния футболен мач ПФК Миньор наруши принципите за етика и честна игра и за равнопоставеност между футболните клубове, които са фундаментални за спорта и в частност за БФС. Поведението на ПФК Миньор във футболната среща с ПФК Лудогорец е в явно противоречие с целите на БФС описани в чл. 13, ал. 7 от Устава на БФС и в нарушение на правилата за членство в БФС – Арг: чл. 19, ал. 2, т. 8 от Устава на БФС.

Подарявайки 3 т. на гостуващия отбор и спестявайки наказателни картони на футболистите от мъжкия си отбор, ПФК Миньор безспорно наруши целостта на футболното първенство и футболната етика.
ПФК ........... смята, че е налице преднамерено неизиграване на въпросната среща от мъжкия отбор на ПФК Миньор. А съгласно практиката на дисциплинарните органи на БФС по казуса „ФК Калиакра“ от сезон 2010/2011 г., „преднамерено неизиграване на срещата е равнозначно на симулативна игра, чрез която се дава предимство на определен отбор“.

В конкретния случай неизиграването на срещата от мъжкия отбор на ПФК Миньор е равносилно на даване на победата на ПФК Лудогорец. Единствената причина за неправомерното и непристойното си поведение ПФК Миньор е посочил „протест срещу БФС“, което е абсолютно недопустимо.

Освен това използването на аматьорска формация в професионалния футбол на ниво „А“ ПФГ заобикаля и обезсмисля разпоредбата на чл. 22, ал. 1, т. 1 от Правилника за състезателните права на футболистите на БФС.

Умишленото неизиграване на срещата от мъжкия отбор на ПФК Миньор е провинение, което се обхваща от разпоредбата на чл. 46, ал. 1 от Дисциплинарния правилник на БФС. Поради тази причина ПФК Миньор следва да бъде наказан от ДК на БФС с незабавно изваждане от състава на „А“ ПФГ и имуществена санкция в размер на 40 000 лв., на основание чл. 46, ал. 1, ал. 3 от ДП на БФС.
В допълнение ПФК Миньор би трябвало да бъде санкциониран и от СТК на БФС със служебен резултат 0:3, от актива му да се отнемат 3 (три) точки и на клуба да се наложи имуществена санкция от 1 000 лв., на основание чл. 24, ал. 1, т. а от Наредба за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2011/2012 г. В конкретния случай ПФК Миньор не се яви на терена със своя „отбор – мъже“ срещу ПФК Лудогорец по неуважителни причини.

Вземайки предвид изявленията в медиите на представляващите ПФК Миньор – г-н Никифор Вангелов и г-н Йордан Димитров, в които те изрично признават, че по тяхно нареждане мъжкия отбор на ПФК Миньор не е излязъл на терена срещу ПФК Лудогорец, ПФК ........ счита, че тези служебни лица са отговорни за неявяването на мъжкия отбор на ПФК Миньор в срещата с ПФК Лудогорец, което е довело до преднамереното неизиграване на въпросната среща от мъжкия отбор на ПФК Миньор, което пък е равнозначно на симулативна игра, чрез която се дава предимство на ПФК Лудогорец. Въпросните служебни лица носят лична отговорност за неправомерните си действия по смисъла на чл. 46, ал. 1 от ДП на БФС и следва да бъдат наказани от ДК на БФС със забрана за изпълняване на функции за срок не по-малко от 12 месеца и да бъдат глобени – Арг: чл. 46, ал. 1, т. 2 от ДП на БФС.

Ако подобно деструктивно поведение бъде оставено без сериозни последици от БФС, съюзът рискува да бъде засипан с такива протести и първенството ще загуби своята привлекателност за публиката и спонсорите, което би било пагубно за българския футбол като цяло.