Легендата на българския футбол Емил Кременлиев направи много мрачна прогноза пред БЛИЦ, свързана с парализирането на най-популярния спорт заради коронавируса.

„Като гледам реалността, скоро няма да има футбол. Не се вижда краят на пандемията. Не забелязвате ли, че постоянно се удължава и удължава извънредното положение. И то не само в България, а навсякъде в Европа и в света. Вижте какво направиха в Белгия. Първи прекратиха първенството. А това е европейска държава, със сериозно първенство и с доказани и добри футболисти. Мисля, че и други ще последват Белгия, колкото и да не им се иска. Няма да са една или две страни, а ще са повече. Прогнозата ми може да ви се струва лоша, но така мисля аз. Дано не съм прав“, заяви 50-годишният Кременлиев.

„На някои места първенствата може да бъдат анулирани, на други да се прекратят и на базата на настоящето класиране да се обяви финал на сезона. Както стана в Белгия. Ще има сърдити, ще има недоволни. Ще бъде голямо напрежение. Но няма как…

efbet - 1000 лв. Нов Онлайн Казино Бонус

Аз съм категоричен, че не бива да се прибързва с подновяването на мачовете. Как така играчите ще имат само 14 дни за пълноценни тренировки и хоп – хвърлят се в огъня. Та знаете ли до какво ще доведе това?! Ще доведе до масови контузии и ще стане страшно!

За две седмици футболист, който е почивал над един месец, няма как да се възстанови и да се подготви за големите битки на терена.

Всичко това ще рефлектира и върху психиката на играчите. Като не си готов напълно, а трябва да играеш и да се бориш я за оцеляване от изпадане или за титла, ще се изнервиш. А като се изнервиш, ще зачестят жълтите и червените картони“, смята легендарният защитник.

„Има и нещо друго, което не се забелязва от феновете. Повечето футболисти се хранят по определени режими, наложени от лекарите в отборите. Сега, като си постоянно вкъщи, как да спазваш диетите? И отделно водиш заседнал начин на живот. Да, някои тичат, бягат, но не е същото като при една истинска и интензивна тренировка. По този начин ще се увеличи броят на играчите с наднормено тегло. С две думи ще започнат да дебелеят.

Дано не съм прав, но това ще бъдат последствията, ако футболът се възстанови сега. Но според мен, както вече ви казах, доста държави ще последват Белгия.

Вариантът „мач на празни трибуни“ е ужасяващ. Футбол без зрители не е футбол, а мачле в махалата“, каза още Емил.  

„И друго ме притеснява. България не е богата страна. Много отбори са общински. Общините за какво по-напред да мислят в тежката обстановка. Други пък зависят и от Чичко-паричко. Тоя чичко има бизнес, който търпи загуби покрай пандемията. Не го знаеш какво ще реши. Така че – очаквам фалити на отбори. Това е неизбежно.

Питаш ме за Беларус. Да, там има футбол и изглежда политиката им е друга. Лукашенко, техният президент, е диктатор, който явно гледа по друг начин на проблема. Четох интервю с голямата им звезда Александър Хлеб. Той казва, че това не е нормално - да има футбол, да няма извънредно положение и да няма карантина“, добави Кременлиев.

„Иначе аз си стоя вкъщи, но не постоянно. Понякога излизам. Сутрин отивам да си купя кафе от едно кафене, където само подаваш парите през едно малко прозорче и оттам ти връчват това, което искаш да вземеш. Отскачам и до магазина. Но това е малък квартален магазин и влизаме по един вътре. Но винаги съм с маска!

Срещу нашия блок има училище. Гледам от прозореца, че като е хубаво време, се пълни с деца и юноши. Играят баскетбол, играят джитбол. Не бива така. На всеки му се иска да излезе и да поиграе. Или да се разходи из парковете и улиците. Нека спазваме мерките, за да може коронавирусът да изчезне по-скоро“, завърши бронзовият медалист и герой от САЩ’94. 
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!