Превърналият се в герой за Берое във вчерашния финал за Купата на България Дончо Атанасов сподели пред БЛИЦ, че не иска да го наричат Марадончо. Нападателят вкара победното попадение за тима на Илиан Илиев срещу Черноморец (Поморие) в 91-ата минута и донесе историческата първа Купа на страната във витрината на старозагорци. БЛИЦ събуди играча, който празнува до ранни зори. Въпреки че бе сънен, любезният Атанасов отдели време за нашите читатели.

- Дончо, как се чувстваш, след като се превърна в герой и донесе първата Купа на България за Берое?
- Не се чувствам герой. Заслугата за успеха ни е на целия отбор. Всички сме герои. Постигнахме нещо невероятно. Още не можем да повярваме. Още след финала казах, че сигурно след 24 часа ще осъзная какво точно се случи. Изминаха доста безсънни часове, празнувахме до сутринта.

- Къде поляхте Купата?
- Целият отбор бяхме в една дискотека. Преди това ни спретнаха уникално посрещане в Стара Загора. Покланям се пред верните ни привърженици. Те бяха нашият 12-и играч на финала.

- Взехте ли Купата в дискотеката?
- Нямаше как да я вземем, искаше ни се. А и трябваше някой да я пази.

- Бяхте ли уморени или бяхте запазили сили и за дансинга?
- Играхме доста, не стояхме само на масата. След като сме си свършили работата, значи сме си заслужили малко да разпуснем.

- Доволни ли си от премията или още не сте я получили?
- Още нищо не са ни дали, рано е. Трябва първо да получат парите и след това сигурно ще ни зарадват. Имаме обещание от Дамян Георгиев, че ще бъдем наградени финансово.

- А той откъде чака да дойдат парите?
- Не знам, питайте го него. Щом ни обещава, значи има нещо предвид.

- Как успя Илиан Илиев да ви надъха преди финала?
- Няма нужда да ни надъхва преди такъв мач. Каза ни някои неща, че трябва да дадем малко повече от обикновеното. На всички ни бе ясно, че това е финал, който може да не се повтори. На някои момчета може и да не им се случи повече да играят пак в подобен мач. Всички бяхме пределно амбицирани да спечелим Купата, успяхме. В дните преди мача мислех само за финала, за нищо друго. Дори бях забравил да си платя интернета.

- Изненадаха ли ви младите момчета от Черноморец (Поморие) и подценихте ли ги?
- Нямаше подценяване, все пак това е финал. Не ни беше никак лесно. Въпреки че са млади момчета, те демонстрираха самочувствие, много са грамотни. Личи си, че са научени.

- Ще те води ли Илиан Илиев в Левски?
- Нямам представа, трябва да се обърнете към него.

- Левски или ЦСКА?
- Не мога да кажа точно. Може би Левски е по-добрият вариант. В България трябва да преминеш през един от тези два отбора, ако искаш да отидеш в чужбина.

- Кой ти лепна прякора Марадончо?
- Спрете да ме наричате така, не искам и да ме пишете Марадончо. Нямам нищо общо с това, което се опитват да кажат с този прякор. Преди време вкарах два гола в една контрола и след мача ми се обадиха едни приятели, които на няколко пъти повториха Марадончо, Марадончо. Не искам този прякор.

- През зимата някои играчи напуснаха отбора и сега сигурно съжаляват. Ти мислеше ли да си тръгваш?
- Нормално беше да си тръгна и аз. Имах намерение да го правя, но седнахме, разбрахме се и съм много доволен, че останах. Все пак Берое е моят роден клуб. Бих изкарал цялата си кариера тук.

- Как така нямаш гол в "А" група този сезона, а за Купата на България си вкарал 4 попадения?
- На няколко пъти се контузвах, пропусках някои мачове. Имах проблеми със сухожилието. Точно в мачовете за Купата бях на линия и във форма и вкарвах често. И аз не знам как така още нямам гол в "А" група, може би ми липсва и късмет.

- Какво ще правите в Лига Европа?
- Да се надяваме, че ще се представим достойно. Берое е с положителен баланс в Европа и ние трябва да го запазим. Не летим в облаците. При сегашното положение няма как да направим нещо велико. Само искаме да се представим добре.

- Опасявате ли се, че може да не получите лиценз?
- Не, ще вземем лиценз. И Дамян Георгиев така ни казва. Не знам защо толкова много се спекулира по този въпрос.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ